Prevaranti, foliranti: KAKO NEKOGA UHVATGITI U LAŽI?

Lakše je razotkriti prosečnog lažljivca dok je kod onih „pokerskog lica“ to malo teže, ali nije nemoguće. Ako želite da uhvatite nekoga u laži, trebalo bi da obratite pažnju na ove stvari:

Ton glasa – biće drugačiji nego inače. U nekim slučajevima se onome ko izgovori laž ton glasa povisi, u manje slučajeva je dublji. U svakom slučaju nije isti kao kod pričanja istine.

Suzdržanost – lažljivac često koristi riječi poput „ja mislim“, vjerujem“, „po mom saznanju“ ili „neka vrsta“. Na taj način pokušavaju što veći dio da izmišljene priče drže nejasnim.

Oklijevanje – nakon što mu se postavi pitanje, onome ko ne govori istinu trebaće nekoliko trenutaka da smisli odgovor.

Ublažavanje – koristiće „mekši jezik“ odnosno pokušaće da ublaži samu težinu krađe. Na primjer, umjesto da kaže „Nisam ukrao torbu“, reći će „Nisam uzeo torbu“.

Negativne emocije – lažljivac će izgovarati riječi kao što su mržnja, isprazno i tužno, a na taj način podsvjesno iskazuju svoju krivicu.

Hrpa informacija – da bi žrtvu uvjerio u svoju laž, lažljivac će izmišljotinu nadopunjavati raznim izmišljenim detaljima, npr. o tome šta se dogodilo.

Neutralnost – izbjegavaće zamjenice „ja“ ili „mi“ kao da nemaju veze sa onim što se događa ni sa ljudima koji su u to upleteni.

Miješaju sitne detalje – ljudi koji govore istinu imaju jasnu sliku o tome šta se dogodilo, ali lažljivci nemaju i lako se pogube u sitnim detaljima svoje izmišljene priče. Kažu jedno, a potom nešto sasvim drugo jer se ne sjećaju šta su prvi put rekli.

Laž je moguće prepoznati i po još nekim stvarima

Pomakne li neko naglo glavu nakon postavljenog pitanja, kao da se trzao, lako je moguće da je nešto slagao. U trenutku izgovaranja laži disanje se mijenja i postaje duboko jer srce brže kuca i nedostaje im kiseonika. Neprirodno mirovanje – držanje kao kip, takođe, otkriva da neko laže jer to pokazuje kako nije opušten.

Dodirivanje nosa ili usta još je jedan znak da neko moguće zaobilazi istinu kao i premještanje s noge na nogu, ali to može da znači i da se neko dosađuje (što opet može da bude vrsta laganja jer se pretvara da ga nešto zanima, a nije tako). I zurenje nekome u oči bez treptanja može razotkriti okorjelog lažljivca dok amateri izbjegavaju da pogledaju onoga kome lažu u oči, otkriva Health24.