Preukusno jelo: Pohovani sir i gljive

Bosanskohercegovačka kuhinja nema posebno mjesto za pohovane namirnice. U narodu ima tračak austro-ugarske kuhinje, ali je jako zanemaren. Pohovanje („bečko“) s krušnim mrvicama polučuje idealne rezultate u kulinarici, ovaj put donosimo: pohovane šampinjone i tvrdi sir, uz preporuku svim domaćicama da je ovo izvandredan delicij.

Pohovani šampinjoni
Šampinjone operite, očistite i osušite. Umočite ih u smjesu izlupanih jaja, nato ih odmah uvaljajte u smjesu od krušnih mrvica. Pecite na vrućem ulju oko 2 minute. Gljive možete pohovati cijele ili prepolovljene po dužini. Pohovane gljive su idealna dekoracija narescima i jelima. Ukusom i načinom pripreme te serviranja oduševićete svakog gosta.

Pohovani sir
Sir (tvrdi si izrezan po želji: kolutići, kriške, pločice ili  komadiće) bez soljenja uvaljajte u izlupana jaja, nato odmah u mrvice, pržite na vrućem ulju oko 2 minute. Pohovani sir možete konzumirati hladan ili topao. Primjeran je za dodatke (priloge jelu i mezetlucima)  ili kao osnovna prerađena namirnica u sendvičima, dodacima ilipoboljšanje prilozima glavnog jela.

Ovaj put smo za čitaoce portala Aura.ba,  pripremili pohovani sir i šampinjone kao  hladno predjelo. Ova ideja može poslužiti i kao dodatak glavnom jelu , roštiljskoj ponudi ili samostalno jelo za zahtjevne gurmane.
Na fotografiji pogledajte naš trud i rezultate ovog kulinarskog eksperimenta.

(A. D./aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!