Preukusan i zdrav namaz: DŽEM OD LIMUNA

Ako vam je ponestalo džema od jesenjeg spremanja zimnice, jedna voćka nam je i dalje dostupna da od nje pripremimo ukusan slatki namaz

Sastojci: 1 kg limuna, 1,5 kg šećera, 400 ml vode.

Priprema: Dobro operite limun pomoću četke i oljuštite koru. Potopite oljušteno voće u ključalu vodu i kuhajte 20 minuta, a zatim isperite hladnom vodom i isijecite na kriške. Uklonite koštice ako ih ima.

Dodajte šećer u vodu u kojoj se kuhao limun, zagrijte do ključanja, pa stavite kriške limuna ponovo da se kuhaju. Kad smjesa dobije potrebnu gustinu, gotovo je. Sklonite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi, a zatim ponovo zagrijte do ključanja, pa sipajte u sterilisane tegle i dobro zatvorite.

Odložite na tamno i hladno mjesto sa ostalom zimnicom i uživajte u divnom, domaćem namazu!

error: Content is protected !!