Pretjerano razmišljanje o budućnosti je pogubno za zdravlje

Ako stalno razmišljaš o budućnosti, osjećaš se loše. Konstantno sebi postavljaš loša pitanja koja se vjerovatno neće ni dogoditi…

Postaješ pesimista, negativnost te obuzima, zamišljaš najgori scenario, čak i ako on nije najvjerovatniji. Ako stalno razmišljaš o budućnosti, stvaraš probleme koji zapravo ne postoje. Pitaš se šta ćeš uraditi ako se to i to dogodi ili kako ćeš se nositi s nekom situacijom – a vjerovatno se ništa od toga neće ostvariti. Dobro je biti pripremljen, ali nezdravo je biti opsjednut.

Nezdravo je iznova i iznova se fokusirati na nešto loše, jer tvoje tijelo svaku misao proživljava i to je potpuno loše za zdravlje.

Ako uvijek razmišljaš o budućnosti, zaboravljaš da uživaš u sadašnjosti. Ne uviđaš ljepotu u svojim prijateljima, u porodici, u prirodi oko sebe. Oči ti klize u prošle dobre trenutke u životu, jer živiš u svojim mislima umesto da živiš u stvarnom svijetu.

Ako uvijek razmišljaš o budućnosti, izlažeš se stresu. Nikad ne uživaš u hrani koju jedeš ili u vožnjama automobilom, jer uvijek čekaš šta će se dogoditi sljedeće. Pitaš se kuda će te tvoje radnje odvesti umjesto da živiš u trenutku.

Kada uvijek razmišljaš o budućnosti, ti samo vidiš veliku sliku umjesto da obratiš pažnju na male stvari, male korake koje će te dovesti do uspjeha. Previše naglaska stavljaš na događaje koji nisu važni, a zanemaruješ stvari koje jesu važne. Ako stalno razmišljaš o budućnosti, uništavaš svoju prisutnost.

Uvjeravaš se da ćeš za dvije godine od sada ili deset godina biti bolja, da ćeš biti tada sretna. A zapravo sve što radiš je da svoju budućnost zamišljaš obećavajućom, a sadašnjost dosadnom.

Naravno, ne znači da bi trebalo da prestaneš da razmišljaš o sutra. Čini ono što te raduje kako bi se bolje pripremila za lijepu budućnost, misli pozitivno, veruj sebi, pouzdaj se u pozitivne misli i svoje ciljeve i tako ćeš otpustiti strahove za budućnost.

Prestani se da se budiš u znoju i plašiš za sutra. Prestani da se mučiš zbog nepotrebnih misli. Prestani da naglašavaš sutra jer zaslužuješ sreću danas.