Pretjerali ste sa hranom i pićem za praznike? Evo kako pomoći teškoj glavi i nemirnom stomaku

Ne morate da popijete flašu žestine, niti da pojedete vola da biste sutradan osjećali posljedice. Nekad su dovoljna i tri pića, u zavisnosti od opšteg stanja organizma, raspoloženja, ishrane, godina.

Teška glava, slabost, malaksalost, nemiran stomak, suha usta – dobro je poznata cijena ludog provoda koja stiže na naplatu sutradan.

Ako niste poslušali savjete da jedete prije odlaska na  roštilj i da pijete umjereno, sve su šanse da ćete se probuditi mamurni.

Spavanje je najbolji lijek, kao i unošenje blagih čajeva i vitaminskih napitaka.

Najgora posljedica pijanstva je dehidracija. Zato vas boli glava i imate vrtoglavicu. Ako voda ne pomaže, popijte napitak za sportiste sa elektrolitima ili sok.

Osobu koja je pretjerala sa alkoholom najbolje bilo da tokom sna nadgleda član porodice ili neko drugi.

Voće koje najbolje liječi mamurluk su banane. A bilo koje svježe voće je u svakom slučaju dobra ideja. Pomoći će da vratite energiju, nadoknadite vitamine i druge nutrijente, koje je tijelo potrošilo pokušavajući da se oslobodi toksina dok ste unosili alkohol.

Pošto vjerovatno ne možete da jedete, pokušajte bar sa tanjirom bistre supe. Ukoliko doručkujete, bilo bi dobro da to budu jaja, a možete i da popijete lijek protiv bolova ukoliko ne povraćate.

Dakle kad se probudite mamurni, doručkujte i unesite dovoljno tečnosti, pa nazad u krevet. Odspavajte i kad se probudite, mamurluk će biti kao rukom odnesen.

Slična pravila važe i za „prejedanje“

Naime, pun želudac mijenja percepciju i povišava nivo šećera u krvi. Prejedanje je opasno koliko i pijanstvo. Znate već kako se kaže poslije obilnog ručka: „Varim, sad ne mogu da razmišljam“.

Zaboravite na narodnu “klin se klinom” izbija. Još alkohola ujutru samo će odložiti mamurluk. Nije rješenje ni kafa, jer kofein dehidrira organizam, pa će simptomi mamurluka biti samo pojačani. Pijte što više vode, a jedini pravi lijek je – vrijeme.