Prestanite još danas: Ovo su najgore navike žena koje im uništavaju sreću i zdravlje

U nastojanjima da budemo što privlačnije, često zaboravimo na glavnu stvar, koja nam ujedno treba biti i najbitnija – zdravlje. Postoji više navika koje upražnjavamo, a da nismo ni svjesni koliko su one štetne. Evo deset takvih.

Štikle

Sve nas je više koje nosimo štikle na dnevnoj bazi, a to može biti veoma štetno po zdravlje. Naime, štikle utiču na naše držanje, vrše pritisak na zglobove, a mogu dovesti i do niza oboljenja, kao što su artritis, bol u leđima i povrede tetiva. Da bi se ova šteta izbjegla, počnite da nosite cipele sa visinom potpetice do 4 cm te u njih stavljajte uloške kako bi se smanjio pritisak na zglobove. Visoke potpetice nosite s vremena na vrijeme i obavezno izbjegavajte njihovu svakodnevnu upotrebu.

 

Torba

Sa rastućim brojem tehnoloških naprava, bez kojih ne možemo zamisliti dan, sve češće se nalazimo u situaciji da nam je torba sve teža i teža. Nekada zna težiti i po par kilograma. I ovo utiče na zdravlje. Iako možda nećete odmah primijetiti efekte, nošenje teške torbe može izazvati ozbiljna oboljenja kičme, leđa, bol u vratu te nepravilno držanje. Nemojte čekati da osjetite ove simptome – učinite uslugu sebi i svom zdravlju te se pokušajte riješiti svih nepotrebnih stvari koje imate u torbi i počnite da nosite manju torbu

 

Spavanje sa šminkom

Većina nas zna podleći iskušenju i samo se ušuljati u krevet nakon žurke u gradu, bez da skonemo šminku. Međutim, ostavljanje šminke na licu preko noći je brz put do začepljenih pora, stvaranja akni i iritacije kože. Spavanje sa maskarom i drugom šminkom za oči može izazvati iritaciju očiju, zakrvavljene oči i razne infekcije.

 

Praćenje muškarca u piću

Postoje mnogi slučajevi kada se žena osjeća primoranom da održi korak sa navikama konzumiranja alkohola suprotnog pola. Međutim, s obzirom na to da su žene “lakše” od muškaraca, samim tim njihov organizam sadrži manje vode koja je potrebna za razgradnju alkohola te se upravo iz tog razloga žene brže i napiju. Da bi se to izbjeglo, potrebno je da se apsolutno riješite ove navike, pijte umjereno te istovremeno pijte i bezalkoholna pića.

 

Nošenje pogrešne veličine brushaltera

Smatra se da više od 70% žena nosi pogrešnu veličinu brushaltera. Međutim, nošenje neodgovarajuće veličine ne samo da može uticati na izgled vaše odjeće već može izazvati i niz zdravstvenih problema, kao što su bol u leđima, vratu i grudima, otežano disanje, nepravilno držanje, iritacija kože, problemi sa cirkulacijom pa čak i sindrom iritabilnog kolona.

 

Briga i skrivanje tuge

Stres je štetan i za fizičko i za mentalno zdravlje, a žene dvostruko više pate od poremećaja izazvanih stresom, nego što je to slučaj sa muškarcima. Pored toga, žene su podložnije anksioznosti i depresiji nego muškarci. Iako se vjeruje da su razlozi za to biološke prirode, zabrinutost oko budućnosti i kajanje zbog grešaka mogu pridonijeti cijeloj stvari. Istraživanje sugeriše da su žene duplo više podložnije od muškaraca da kriju tugu zbog izgubljene ljubavi ili neuspjele veze.

 

Opsjednutost izgledom

Iako oba pola pate od nesigurnosti zbog izgleda, mnoge žene su veoma često opsjednute idejom o “savršenom” tijelu. Istraživanja pokazuju da oko 16% žene normalne tjelesne težine vjeruje da ima višak kilograma. Takođe, druga studija pokazuje da 90% žena želi da promijeni bar jedan aspekat svog izgleda. Nesigurnost zbog fizičkog izgleda ne samo da utiče na mentalno zdravlje već može dovesti i do fizičkih oboljenja izazvanih čestim i nezdravim dijetama, poremećajima u ishrani i plastičnim operacijama.

 

Emocionalno jedenje

Iako ovo utiče na oba pola, istraživanja pokazuju da su žene podložnije emocionalnom konzumiranju hrane te da to najviše rade kada su tužne, depresivne ili pod stresom. Pored toga, one u takvim trenucima najčešće jedu visoko-kaloričnu hranu i slatkiše. Umjesto da dopustite da vaš struk trpi kada sledeći put budete tužni, pokušajte da sebi odvučete pažnju od hrane radeći nešto što volite.

 

Nedostatak sna

Od nedovoljno sna nećemo samo izgledati loše i biti pospani, već to može dovesti i do povećanog unosa kalorija i srčanih oboljenja. Na našu nesreću, statistike pokazuju da nedostatak sna više utiče na žene nego na muškarce. On više utiče na raspoloženje i krvni pritisak kod žena pa je zbog toga veoma bitno da se dobro naspavate.

 

Stavljanje sebe na zadnje mjesto

U svim poslovima i obavezama, žene su sklone da sebe i svoje potrebe i zadovoljstva stavljaju na zadnje mjesto. Da biste izbjegli takve situacije, naučite da kažete “Ne” obavezama i zahtjevima koji su od manjeg suštinskog značaja. Odvojite svake sedmice bar tri sata samo za sebe. Idealno bi bilo cijeli dan, ali tri sata će biti sasvim u redu za početak.

(minimagazin.info)