METEOROPATIJA: KAKO SE LIJEČITI KAD “VRIJEME ZABOLI”

Nagle promjene vremena, posebno u vrijeme prelaza godišnjih doba, mogu biti glavni krivac za glavobolje s kojima se sve teže nosite

Nakon ‘zimskog sna’ jedva ste dočekali buđenje uz temperature iznad nule, ali umesto aktivnog dana u prirodi, glavobolja vas je prikovala za krevet.

Skokovi temperature s hladnog na toplo ili obrnuto utiču na pritisak, srce i cirkulaciju uopšte, što može dovesti do glavobolje. Osećaj nemoći kada vam bolovi poremete planove zamenite savjetima koje vam donosimo i time prestanite da budete rob meteoropatije.

1. Pratite vremensku prognozu

Kao što svakog jutra prije izlaska provjeravate kakva je temperatura kako biste donijeli odluku šta da obučete, tako provjerite i razlikuju li se radikalno jutarnja i dnevna temperatura kako biste pripremili tijelo na ono što dolazi.

Ako ste jedna od onih osetljivijih na promjene vremena, kod prvih simptoma glavobolje možete uzeti paracetamol i rešiti je se kako vam ne bi obuzela čitav dan.

2. Izađite u prirodu i aktivirajte se

Bilo koji oblik fizičke aktivnosti u trajanju od najmanje pola sata dnevno, učiniće organizam stabilnijim i otpornijim na vremenske promjene. Još je bolje ako se fizička aktivnost odvija u prirodi na čistom vazduhu.

Svejedno je jeste li se odlučili na brzo hodanje ili ste dio aktivnog grupnog treninga, aktivnosti u prirodi pomoći će vam da se riješite stresa i bolje osjećate, a uz to vam mogu smanjiti šanse za pojavu glavobolje.

3. Neka vaša ishrana bude raznolika i puna vitamina

Zdrava i pravilna ishrana bogata voćem i povrćem dobar su preduslov za ublažavanje negativnih posljedica vremena.

Uz raznoliku ishranu važno je i redovno unošenje vode, po mogućnosti obogaćene kiseonikom. Preporučuje se dnevni unos od 2 do 3 litre, zavisno od pola i aktivnosti.

4. Zamenite kafu biljnim čajem

Kako bi se lakše nosili s meteoropatijom pomoć možete potražiti u opuštanju s različitim biljnim napicima ili obogaćivanjem obroka s dodacima ishrani.

Biljni čajevi poput kamilice, pasjeg trna ili limete pomažu da opustite živce. Osim što ćete uživati u raznim mirisima prirodih čajeva, oni će vam pomoći da prebrodite nagle promjene vremena sa slatkim ukusom u ustima.

(besnopile.rs)