Prepoznajte problem na vrijeme: 11 rečenica koje otkrivaju depresivnu osobu

Kada se osoba bori s nekim problemom povezanim s psihičkim zdravljem, uglavnom ti ga neće direktno izložiti jer ih je možda sramota ili ne žele da te opterećuju.

Zdravstveni časopis The Mighty podijelio je kodove koje su s njim podijelili oboljeli od depresije, a koje koriste u svakodnevnom govoru kada žele da prikriju da se ne osjećaju dobro zbog svog stanja. Prepoznaj ih kod svojih prijatelja i porodice i pomozi nekome već danas.

“Ne osjećam se dobro”

Kada neko ovo kaže, uglavnom se pretpostavlja da je fizički bolestan, da tu osobu muči prehlada ili nešto slično. No, većinom to predstavlja probleme s depresijom i anksioznošću koje mogu iscrpiti energiju iz čovjeka do te mjere da se ‘ne osjeća dobro’.

“Živi se…”

Poprilično generičan odgovor koji ne mora, ali svakako može da krije značenje da se ova osoba bori svaki dan sa svojim stanjem bez obzira koliko ga ono umara.

“Nisam dobro spavao/la prošle noći”

Na ovaj je način mnogo lakše opravdati svoje umor od depresije nego obašnjavati od čega je uistinu osoba iscrpljena.

“Imam previše toga”

Ovo depresivne osobe uglavnom govore kada ih preplave misli i ne mogu da pronađu način kako da objasne nekome svoja osjećanja.

“Malo sam umoran/a”

Tu se ne radi o vrsti umora koja se može izlečiti kvalitetnim spavanjem. Spomenuti umor zbog depresije razlog je zašto ovo neke osobe govore.

“Danas mi jednostavno ne ide”

Kod za: “ne osjećam se kao ‘ja’ i to me poprilično plaši”. Iako ovakvi dani nisu pretjerano česti kod nekih bolesnika, i dalje se događaju i tada je osoba oboljela od depresije u velikom strahu – boji se da će se raspasti i da joj treba jača terapija.

“Dobro sam”

Ako te osoba uvjerava da se osjeća istinski dobro, mogla bi da laže kako bi izbjegla objašnjenje zašto nije. Neki su od bolesnika rekli kako kod njih to gotovo nikada ne znači da su uistinu dobro, piše zdravakrava.24sata.hr.

“Dosadno mi je”

To uglavnom znači da se osoba osjeća toliko bolesno i iscrpljeno da je jedva prošla kroz dan i ne da joj se apsolutno ništa.

“Držim se”

Ovo uglavnom kažu depresivne osobe kada ne žele nekoga opterećivati svojim stanjem i žele što prije da završe razgovor o tome.

“Slušam mnogo muzike u posljednje vrijeme”

Muzika je ponekad izlaz za one osobe koje imaju puno stvari koje im se motaju po glavi i treba im nešto čime će ‘stišati buku’.

“Ne želim da budem sam/a danas”

Radi se o alarmantnoj situaciji u kojoj osoba traži pomoć ali ne zna kako bi je zatražila.