Prepoznajte “otrovne jezike”: Kada vam neko uputi ove “komplimente”, zapravo vas vrijeđa!

Koliko puta su vam ovo rekli?
“Hej, ne kasniš ovog puta!”

Ovo nije pohvala što ste stigli na vrijeme, već kritika jer zapravo često kasnite. Ovo je način da se nekome da do znanja da obrati pažnju na svoje ponašanje.


“Izgledaš mlađe zbog nove frizure”

Ljudi vole da dobijaju komplimente u vezi sa svojim izgledom, ali u ovom slučaju je dodatak – izgledaš mlađe – znak da je pre šišanja ili farbanja, taj neko izgledao starije. Umjesto toga, bolje je reći: “Odlična ti je nova frizura”.

“Impresionira me kako ste vaspitali svoju djecu”

Zvuči kao pohvala, ali je zapravo iznenađenje da ste uopšte uspjeli da vaspitate svoju djecu, kao da se od vas očekivlao da bude sasvim drugačije.

“Ti si jaka osoba”

Ovaj “kompliment” upućuje na činjenicu da je život te osobe težak, za vas čak toliko da ne biste voljeli da ste u koži osobe koju mislite da ste pohvalili.

“Odlično voziš, za ženu”

Ovaj “kompliment” je suptilan oblik rasizma, seksizma i drugih problematičnih predrasuda. To je isto kao da nekome kažate: “Imaš odlično obrazovanje, a nisi ništa studirao”, ili: “Tako si fit, a baš puno jedeš”.

“Izgledaš sjajno za svoje godine”

Kada nekome ovo kažete u isto vrijeme mu dajete do znanja i da je mator. Ako već želite nekoga da pohvalite za lijep i njegovan izgled, i ako nije u cvijetu mladosti, dovoljno je da kažete: “Odlično izgledaš”.

“Tako si lijepa. Kako to da si još uvek sama?”

Niko ne voli da ga podsjećate na to da su usamljeni, da nemaju srodnu dušu. Zar ne? Takođe, ovim pitanjem istovremeno postavljate još jedno: “Tebi mora da nešto drugo fali, kad si sam ili sama?”.

“Imaš lijepo lice, trebalo bi da se češće smije”

Šta ste ovim “komplimentom” zapravo rekli? Kritikovali ste tu osobu da je namrštena, možda i neprijatna. Ako želite da se neko nasmije, ispričajte mu šalu ili vic.

“Tvoja djevojka je baš seksi”

Nastavak ove rečenice je: “Šta on ili ona radi s tobom?”, ali i: “Rado bih bio sa njom ili njim”.

“Izgledaš tako lijepo bez šminke!”

Mnoge žene vole ovo da čuju, ali ima i onih koje se zapitaju – da li sa šminkom izgledaju loše, ili se možda ne šminkaju dobro, a možda je šminka koju koriste suviše napadna?