Prepoznajte opasnost na vrijeme: ŠTA RADITI PRIJE I POSLIJE NESVJESTICE?

Da li vam se desilo da se nekada, bez očiglednog razloga, onesvijestite?

Važno je da na vrijeme prepoznate simptome koji vode ka gubitku svijesti, kao i kako da se ponašate kada se to desi

Razlozi za ovu pojavu mogu biti brojni, od onih bezazlenih kao što je premor, pa do veoma ozbiljnih zdravstvenih problema. Ljekari su ukazali na najčešće razloge nesvestice:

Ortostatska hipotenzija (kada osoba isuviše naglo ustane iz kreveta, a krvni sudovi nemaju vremena za prilagođavanje i sužavanje, zbog čega dolazi do nagle promjene cirkulacije krvi u mozgu);
Sindrom karotidnog sinusa (naročito kod starijih osoba starijih od 70 godina), kada se dodirne područje u predjelu karotidne arterije, koje je odgovorno za vazodilataciju. Prečvrsto stezanje kravate takođe može dovesti do ove vrste nesvjestice.

Srčana sinkopa se javlja kada se pojave aritmije, na primjer, zbog slabosti sinusnog čvora – pejsmejker „slabi“ i srce počinje neujednačeno da se „steže“. Ako srce prestane da kuca pravilno, krv ne cirkuliše normalno i ne dopire do mozga.

Kako da prepoznate da ste na korak od nesvestice?

Pacijenti često osjećaju vrtoglavicu, mučninu i ubrzan rad srca (nepravilan rad srca koji djeluje kao „treperenje“ u grudima). Ostali znaci početka nesvjestice uključuju: zatamnjenje vida; vrtoglavica; posrtanje bez razloga; osjećaj pospanosti ili nesigurnosti; osjećaj slabosti pri stajanju; promjene u vidu, pojava „tačkica“; glavobolja.

Šta uraditi ako se neko u vašoj blizini onesvijesti?
Pomozite osobi da sjedne na zemlju, u stolicu ili je položite da legne kako bi izbjegla povrede…