Preporuka je je držite u kancelariji ili radnoj sobi: “BILJKA SUDBINE” DONOSI SREĆU I NOVAC!

Sobne zelene biljke mogu biti izuzetno dekorativne, bez obzira kakav stil uređenja doma preferirate. Ipak, ljepota je samo jedna od njihovih blagodeti, jer prema feng šuiju određene biljke imaju i važan energetski uticaj.

Jedna od njih je mirni ljiljan. Nježna zelena biljka koja simbolizuje mir i čistoću, a njeni nježni bijeli cvjetovi daju svakom domu posebnu i prirodnu čar. Vrlo je dekorativna i efektna, pa se često može vidjeti kao glavna zvijezda dnevne sobe – prostorije u kojoj provodimo najviše vremena.

Prema feng šuiju ova biljka je sjajni prirodni čistač energije. Vjeruje se da ima moć da negativnu energiju transformiše u pozitivnu i ublaži energiju konflikta i razdora. Takođe, ona predstavlja prosperitet, novac i blagostanje, pa se preporučuje da je držite i u kancelariji ili radnoj sobi.

Često je nazivaju i biljkom „dobre sudbine“, jer se vjeruje da može ublažiti negativne vibracije u prostoru i pročistiti energetski tok.

Postoji i vjerovanje da ova biljka neutralizuje negativna zračenja elektronskih uređaja poput televizora, računara i rutera.

Mirni ljiljan je i pri vrhu top liste najboljih sobnih biljaka koje preporučuju Nasini naučnici. Prema njima, ova biljka je vrlo efikasna za čišćenje vazduha u zatvorenom prostoru i neutrališe toksine i zagađivače poput formaldehida – gasovitog jedinjenja koje se može naći u tkaninama (tepisi), lakovima i bojama za drvo i vatrostalnim materijalima.

Mirni ljiljan voli svjetlost i toplotu, zato ga držite u toploj sobi u blizini prozora, ali ne direktno ispod prozora. Izbjegavajte da izlažete biljku hladnom vazduhu ili velikoj sunčevoj svjetlosti jer liske mogu požutiti.

Zalivajte je lagano i postepeno, oko jednom sedmično. Ako je redovno ne zalivate biljka se može osušiti, ali previše vode može izazvati truljenje korijena. Dodirnite tlo prije zalivnaja – ako je u potpunosti suho, zalijte biljku sa umjerenom dozom filtrirane ili ohlađene prokuhane vode. Bar jedanput nedeljno poprskajte listove mirnog ljiljana vodom.