Prema starom narodnom vjerovanju: Bolje je nazdraviti praznom čašom nego vodom!

 Nazdravljanje čašom vode, prema sujevjerju, gostu i sebi želite lošu sreću.

Nazdravljanje je izazov sam po sebi: ako ste vi ta osoba koja će ustati da izgovori par riječi i započne veče uz jedno “Živjeli”, pobrinite se da ste spremni i da znate pravila nazdravljanja . Najvažnije je da imate nešto u čaši prije nego što je podignete i, što je još važnije, uvjerite se da čaša nije napunjena vodom.

Uverenje da nikada ne treba nazdravljati sa vodom u čaši datira još iz doba starih Grka: Ovo sujevjerje sa učvrsto i provlači se kroz istoriju. Prema grčkoj mitologiji, mrtvi bi uvek pili iz rijeke Lete u dubinama Podzemlja, kako bi zaboravili svoj prošli tjelesni život. Kao rezultat ove priče, Grci bi uvijek nazdravljali mrtvima čašama napunjenim vodom da simbolizuju njihovo putovanje, preko rijeke, u Podzemni svijet.

Kao posljedica ove morbidne priče smatra se da je predlaganje zdravice nekome s vodom slično kao da ste mu poželjeli lošu sreću, a možda i smrti. Mnogi ljudi takođe vjeruju da nazdravljajući vodom želite i sebi smrt, jer ova tečnost odražava vaš budući vodeni grob.

Osim što ćete poželjeti smrt dragom gostu i sebi, nazdravljanjem vodom izazvaćete bijes bogova. Nazdravljanje se uvijek smatralo željom koju ste uputili bogovima, nudeći im svoje piće dok dižete čašu. Proslava uz čašu napunjenu vodom, dosadno i neutralno piće, nije bilo cijenjeno kod bogova, i svako ko bi se usudio da nazdravi ovim pićem, doživio bi tragičnu sudbinu.