Prelijepo i impresivno: Video snimak jasne granice Atlanskog i Tihog okeana; kao da neko vodama brani da se izmiješaju!

Atraktivni snimak napravljen je negdje kod najjužnijeg vrha Južne Amerike i objavljen na Jutjubu.


Na mjestu gdje se susreću Tihi i Atlantski okean, kod Rta Horn, načinjen je impresivan video-snimak sa jednog turističkog broda na kojem je granica između dva okeana jasno vidljiva – kao na geografskoj karti, ostavljajući utisak da njihove vode ne mogu da se izmiješaju.

Atraktivni snimak napravljen je negdje kod najjužnijeg vrha Južne Amerike i objavljen na Jutjubu.
Međutim, granica između dva okeana je samo neko vrijeme jasno vidljiva, jer se vode okeana ipak miješaju, samo što taj proces traje „malo“ duže nego što bismo očekivali, objašnjavaju stručnjaci.

Naime, da bi se njihove vode izmiješale jedva par centimetara, potrebno je nekoliko dana, jer i za ovako velike vodene površine važe isti mehanizmi miješanja kao i za druge tečnosti: difuzija dijve tečnosti i fizička agitacija.

Difuzija, odnosno širenje ili razlivanje kod tečnosti je izuzetno sporo, tako da kod okeana dužina tog procesa najviše zavisi od fizičke agitacije, to jest fizičkih uticaja na miješanje – talasa, struja, vjetrova…

Takođe, gustina okeana može uticati na stvaranje ove vidljive „granice“, usljed razlike u salinitetima vode, a zatim su tu i prilivi slatke vode od topljenja glečera, velike rijeke koje unose i izvjesnu količinu gline u okean i mijenjaju mu gustinu i boju.

Međutim, i vode okeana se, na kraju, ipak izmiješaju, zaključuju stručnjaci.

Pogledajte video