Prekomjerno se znojite čak i tokom zime? Isprobajte ove prirodnne lijekove!

Znojenje je prirodni pokušaj tijela da spusti njegovu temperaturu. Tokom velikih vrućina, ali i u situacijama poput stresa i napetosti, intenzivno znojenje nemoguće je izbjeći bez obzira kakve kozmetičke preparate koristili.

Međutim, postoji nekoliko prirodnih preparata uz koje je moguće smanjiti znojenje. To su jabukovo sirće, soda bikarbona, crni čaj i limun.

Jabukovo sirće
Naime, jabukovo sirće možete da koristite kao prirodni dezodorans jer uništava bakterije. Dovoljno je da jednom dnevno premažete pazuhe sa nekoliko kapljica. Ostale dijelove tijela možete prije spavanja premazati mješavinom sirćeta i vode. Ovo će takođe od vas otjerati i komarce tokom ljetnjih mjeseci.

Soda bikarbona
Soda bikarbona vrlo je praktična za smanjenje znojenja. Malu kutiju ove hemijske praškaste supstance možete uvijek da imate u torbi. Dovoljno je da uzmete prstohvat sode i malo vode i premažete pazuhe ili druge dijelove tijela.

Crni čaj
Crni čaj djeluje kao prirodni dezodorans zbog kiselina iz njegovog sastava. U pola šoljice vruće vode umočite crni čaj.Vrećice čaja izvadite nakon dva-tri minuta i ostavite da se rashlade. Zatim, možete da ih stavite direktno ispod pazuha i ostavite da djeluju pet minuta.

Limun
Još od davnina, limun je poznat kao odličan stabilizator tjelesnih mirisa, zbog čega se koristi i kod pojačanog znojenja. Samo treba da premažete kritične dijelove tela limunom, ostavite da djeluje 15 do 30 minuta i isperete hladnom vodom.