Predstoji nam 140 dana retrogradnog Saturna: Finansijska blokada jenjava ALI, stiže invazija bolesti: porast tromboza, karcinoma i pogrešnog liječenja?!

Piše: Miloš Tomić, astrolog (065 256 040; [email protected])

Vjerovatno ste čuli za knjigu ,,Sto godina samoće”, nobelovca Gabrijela Garsije Markeza. Astrolozi možda ne moraju pisati takve sage, ali je svakako ,,Sto godina samoće” ekvivalent ,,140 dana retrogradnog Saturna” u astrologiji.

Tranzitni Saturn je ponovo 25.08. krenuo direktno u znaku Strijelca. U toku godine, Saturn je retrogradan 140 dana, te provodi po još 5 dana stacionaran, na početku i na kraju retrogradnog ciklusa.

Da se podsjetimo, Saturn, poznat i kao Kronos, Fanon, Falsifer, je astrološki gospodar vremena, vladar usuda.  Saturn je onaj koji postavlja granice, koji podiže bedeme, zidine, brane… inhibitor svih procesa, nepokolebljivi sudija koji sve sabira i na kraju podvlači crtu. On je alfa i omega ljudskog života, mundano vlada prvom (život) i osmom kućom (smrt). Saturn predstavlja pad u materiju, poprimanje oblika, život u cjelini, rađanje, djelovanje i na kraju, smrt.

On jeste taj kamenčić u cipeli,  koji nas žulja, ali bez tog kamenčića nema ni kuće koju gradimo. Bez Saturna nema čvrstine, stabilnosti, ravnoteže, upornosti, dugotrajnosti. Pa tako najbolju memoriju imaju oni sa dobrim aspektom Merkura i Saturna (konjunkcija, trigon, sekstil), emotivne veze i prijateljstva najduže traju onima sa dobrim aspektom Venere i Saturna, oni sa dobrim aspektom Mjeseca i Saturna dugo ostaju vezani za jedno mjesto i imaju gotovo neraskidive veze sa porodicom itd. Povezanost Marsa i Saturna daće istrajnost, jačanje snage s godinama i čekanje na ostvarenje ciljeva, ali i njihovu sigurnu realizaciju.

U natalnoj astrologiji, malefik (Saturn, Mars, pa dalje Pluton, Uran, Neptun) smješten u poljima života (ugaona polja – I, IV, VII, X) ili u poljima sreće ( V, IX, XI) donosi tugu, neostvarene želje, blokade i spoticanja u skladu sa svojom prirodom. Važno je pogledati kojim poljima vlada malefik, kako biste vidjeli odakle dolazi ,,udar sudbine”. Ako je malefična planeta retrogradna, njen utjecaj je još naglašeniji.

Šamar realnosti

Takođe, tranzitni Saturn u zavisnosti od kuće i znaka kojim se kreće, unosi frustraciju, osjećaj nesigurnosti, straha, skučenosti i obeshrabrenosti.

Najkraće rečeno, tamo gdje vam se nađe Saturn (bilo u natalu ili u tranzitu), tu možete očekivati šamar realnosti, koji će vas natjerati da preispitate sve u vezi simbolike pomenutog polja. Ako je Saturn retrogradan, taj utjecaj je dupliran. Nakon prvog šamara, dolazi još jedan, po drugom obrazu.

Saturn je ušao u retrogradan hod u aprilu ove godine i u svojih ,,slavnih” 140 dana kršio nas je, lomio, pritiskao i tražio da damo svoj maksimum, kako bismo prevazišli prepreke u određenim oblastima života. Oni sa podznakom u Strijelcu su u protekla četiri mjeseca tapkali u mjestu i vršili introspekciju, analizirajući čitav svoj život. Oni sa drugom kućom u znaku Strijelca su bili pod finansijskom blokadom, koja polako jenjava.

Vrh treće kuće u Strijelcu, problemi u komunikaciji, sa komšijama, rođacima itd, Strijelac na vrhu četvrte kuće, opšta stagnacija u porodici i tako redom (05. kuća – emotivni život, djeca, 06. kuća – posao, zdravlje, hronična oboljenja, 07. kuća – partnerstvo bilo koje vrste, 08. kuća – porezi, dugovi, odloženi hirurški zahvati, nedostatak podrške drugih, 09. kuća – putovanja u inostranstvo, učenje, fakultet, 10. kuća -posao, pozicija, 11. kuća – prijateljstvo, želje, planovi, ciljevi, 12. kuća – tajni neprijatelji, psihofizičko stanje).

No, od 25.08. stvari dolaze na naplatu, ali onakve kakve zaista jesu, bez preuveličavanja i uljepšavanja. Na kraju, ipak svi dobiju ono što zaslužuju, ali pojedini svejedno ostaju razočarani, jer su u samom startu očekivali previše.

Obrisi vanvremenskog

A ako smo već pomenuli maštarenje i nerealna očekivanja, tu je negdje prste upleo Neptun. Tranzitni Neptun već neko vrijeme boravi u znaku Riba… ili je bolje da napišem, plovi znakom Riba – jer Ribe simbolišu mora, okeane i sve velike vodene površine. Ne, ipak je najbolje da napišem da se Neptun sanjareći izgubio u znaku Riba – jer Ribe pored pučine mora i okeana simbolišu i pustinje, nepregledne tundre Sibira i sve druge nedođije u kojima se tako lako izgubiti. Pa je tako Neptun u Ribama i izmaglica na pučini, ali i fatamorgana u pustinji.

,,Astronomski gledano, Neptun je osma po redu i četvrta po veličini planeta u Sunčevom sistemu. Za jedan pun krug oko Sunca, potrebno mu je nešto više od 160 godina. Neptun nije vidljiv golim okom, ali ako se poslužimo teleskopom vidjećemo tirkizno-zelenkastu planetu opasanu slabo vidljivim prstenovima.

U astrologiji, Neptun se vezuje za vančulna iskustva, transcendenciju, sanjarenje, idealizaciju… Neptun je svaki nestvaran događaj. Baš ono što Vam se učinilo, ali ne možete to da dokažete, delo je Neptuna. Neptun je i svaka bajka, a u kontaktu sa Venerom eto i svih princeza čijim su nas dogodovštinama usrećivali ili plašili u djetinjstvu. U svakom slučaju, kroz te priče smo učili o životu.

Neptun nije ni mašta ni san (to je Mjesec), nije ni umjetnost (opet Venera), ali jeste ono božansko nadahnuće, trenutak inspiracije, ta tanka linija koja odvaja običnu škrabotinu i umjetničko djelo. Neptun je taj koji inspiriše i boji ovaj svijet, dajući mu obrise nestvarnog i vanvremenskog.

Neptun je i bijeg, magla, izmaglica, kafa, čaj, nikotin, otrov, halicunacija… Neptun nije umjetnost sama po sebi (to je opet Venera), ali jeste film, kao zamišljena priča prenesena u stvarnost. Neptun vlada iracionalnim i nevidljivim. To je slijepa vjera u nekog…ili u nešto. Ne, to nije religija, religijom vlada Jupiter.

Svaka prava posvećenost i najčistija zaljubljenost dolazi u pratnji Neptuna. Svaki nepravilan damar, svaki ,,leptirić’’ koji osjetite, vođen je Neptunom. Kada ležite u najudobnijem krevetu, a zarobljeni ste između jave i sna, dok se prvi jutarnji zraci bore sa svjetlošću posljednjih noćnih čuvara, kada vam misli okupira onaj plavi čuperak o kojem pjeva Mika Antić, kada zaista ,,pomiješate note i piramide’’, znajte da ste tad otkrili istinsku magiju Neptuna.”

Ružičaste naočale

Neptun u Ribama je svoj na svome, te je ,,dušu dao” za maštarenje, snove i (ne)realne želje. I priznaćete da i vi, a i svi oko vas, od 2011. godine i ulaska Neptuna u Ribe, žive na ivici realnog i mogućeg, u nekom vlastitom ,,matriksu”, u svom balončiću od sapunice, čiji zidovi su mnogo tanji nego što se čine.

S druge strane, uloga Saturna je da polako ide kroz zodijak i da raspršava snove od sapunice. Ovih dana, u to se posebno uvjerila generacija sa natalnim Neptunom u znaku Strijelca, tj. svi rođeni u intervalima 06.11.1970 – 19.01.1984 i 23.06.1984 – 21.11.1984.

Kada se Saturn približi natalnom Neptunu, on će srušiti trenutne ideale i nadanja, ali će s vremenom da nam pomogne da izgradimo zdraviji pogled na svijet oko nas. Ovo je period građenja snova, nakon prolaznih razočaranja.

Na zdravstvenom planu, Neptun u Strijelcu (kad je aktiviran Saturnom) može donijeti pretjerivanje u porocima (nikotin, alkohol…), pogrešno liječenje ili trovanje tabletama, trombozu, karcinome u žučnoj kesi ili bubrezima, oštećenja jetre itd, naravno, u skladu sa natalnim predispozicijama.

Tranzitni Saturn u drugoj polovini decembra mijenja znak, te ulazi u Jarca, svoje sjedište. Za vrijeme boravka u znaku Strijelca, gradio je kvadrat sa već pomenutim Neptunom u Ribama. Od kraja 2014. pa do današnjih dana, razlikovati realno i nerealno, ostvarivo i neostvarivo javu i san, bilo je gotovo nemoguća misija. Ali, Saturnovim ulaskom u znak Jarca, Saturn i Neptun će se naći u harmoničnom odnosu, jer će graditi sekstil, svaki iz svog znaka. Ovaj aspekt će donijeti novi pogled na realnost, koja nas okružuje, sa samo malim daškom ružičastog na naočarama kroz koje posmatramo svakodnevicu, koja nije baš uvijek savršeno ružičasta. Dakle, svi vi koji mislite da su vam se snovi u nekom trenutku srušili (a posebno ako pripadate generaciji Neptuna u Strijelcu), strpite se još samo malo, jer na starim temeljima uvijek možete izgraditi nešto novo i bolje.