Predivan recept za lijenu pitu koji ne zahtijeva previše ni truda ni vremena

Dinstanje jabuka: 1 kg izrendanih slatkastih jabuka, 50 g kristal-šećera, prstohvat mljevenog cimeta. Tijesto: 100 g omekšalog putera, 150 g kristal-šećera, 3 žumanceta, 100 g kisele pavlake, 150 g oštrog brašna, 150 g mekog brašna, 1 kesica praška za pecivo. Posipanje: 50-ak g seckanih oraha ili više, po želji.

Šaum: 3 belanca, 150 g kristal-šećera.
Za fil od jabuka:
Jabuke oljuštiti i izrendati, pa ih staviti u šerpu, posuti šećerom i na najjačoj vetri kuhati dok voda ne ispari, da se dobije gusta smjesa. Skloniti sa šporeta i ostaviti da se prohladi. Odvojiti žumanca od bjelanaca.
Za šaum:

Bjelanca mutiti mikserom dok ne postanu pjenasta, a zatim dodati šećer i nastaviti mućenje sve dok se kristali šećera ne rastope u potpunosti. Potrebno je, sigurno, desetak minuta neprestanog mućenja. Ostaviti sa strane.

Za tijesto:
Nakon toga, umutiti puter sa šećerom, da se postigne kremasta tekstura, pa dodati žumanca i pavlaku i fino umutiti. Brašno sastaviti sa praškom za pecivo i polovinu brašna dodati u umućenu smesu, pa nastaviti mućenje mikserom dok masa ne postane teška za lopatice. Zatim, tijesto prebaciti na pobrašnjavljenu radnu površinu i po potrebi, postepeno, dodavati preostalu količinu brašna. Tijesto treba da bude lagano za rad, a da se ne lijepi za ruke. Prilikom daljnjeg ručnog miješenja tijesta koristiti se više prstima a manje dlanovima, kako se tijesto ne bi zagrijavalo, jer je tako lakše za rad.Rastanjiti tijesto oklagijom, na veličinu pleha (20x23cm), položiti ga na pleh obložen pek-papirom i peći u ugrijanoj rerni na 200° C, dok ne počne da žuti/blago rumeni, oko pet minuta.

Izvaditi tijesto, smanjiti temperaturu u rerni na 180° C, pa preko tijesta sipati i izravnati fil od jabuka.
Preko fila posuti sjeckane orahe i sipajući u tankom sloju, polako, ravnomjerno razmazati umućena bjelanca.

Blago lupkajući po bjelancima izvući tzv. vrhove, kako bi premaz bio valovit.
Vratiti u pećnicu i peći na temepraturi od 180° C još 15-ak minuta tj. dok kolač ne počne da se odvaja od ivica pleha i bjelanca ne dobiju svijetlo braon boju.
Nakon toga kolač ostaviti u odškrinutoj rerni, da se prohladi. Hladan kolač isjeći po želji i služiti. Kako se pečeni šaum ne bi drobio preporučljivo je sjeći nožem uspravno. Znači, ne sjeći iz jednog poteza već iz par; svaki put nož izvaditi i ponovo zasjeći. /Tanja Đorđević/aura.ba/

Komentari

komentara

error: Content is protected !!