Pred razvodom ste ako vam partner radi ove stvari

Evo šta stručnjaci savjetuju!

Brakovi često nailaze na krize koje mogu da se prebrode, ali neke se ipak završe razvodom!

“Izgubila sam svoj glas u vezi”

“Na početku braka svađali smo se oko toga ‘poštujem li ga’ pa sam vremenom počela da mislim da je problem to što uvijek imam nešto da kažem. On je čak predložio da budemo bračni mentori s novim ‘zenom’ koji smo pronašli u svom braku. Ipak, postala sam umorna od svega, i tada se sve raspalo.Nakon savjetovanja sam shvatila sve o sebi i svojoj tišini pod uticajem narcisoida koji nije mogao da podnese da bude u sjenci”, otkrila je Takara Mart.

“Kod parova kojima je teško da raspravljaju o svemu a da se ne uvrede imaju manje šanse da ostanu zajedno. Dobra vijest je da svi parovi koji nauče da komuniciraju imaju šanse za zajedničku budućnost”, kaže Celeste Holbrook, savjetnica za seksualno zdravlje. Drugim riječima, ako se teško međusobno razumijete, pozitivno rešenje jeste u tome da pronađete novi komunikacijski kanal – bilo kroz savjetovanje ili strpljenje i slušanje s vremena na vrijeme.


“Prestao je da mi se obraća imenom”

“Znak da suprug i ja idemo ka razvodu je bio taj da što me je iritantno oslovljavao s ‘ona’ umjesto mojim vlastitim imenom. Sjećam se da se to prvi put dogodilo na našem medenom mjesecu i tada sam shvatila da sam se udala za pogrešnog čovjeka. Iz toga sam naučila da zlostavljač dehumanizuje svoju žrtvu i smanjuje njen osjećaj vrijednosti”, prisjetila se Susan Helene Gottfried.

Nedostatak poštovanja ogroman je problem koji razdvaja parove, kažu bračni savjetnici. “Poštovanje jedno drugog je važan aspekt zdravog braka. Kada počnete da gubite poštovanje prema supružniku, važno je da dođete do jezgra problema i shvatite zašto se tako osjećate”, objašnjava Dawn Michael, doktorka medicine, i autorka knjige “Moj muž želi da se seksa sa mnom”.

Različita očekivanja

“Nekoliko mjeseci od početka našeg braka moj sada već bivši muž insistirao je da je vrijeme da počnem da preuzmem više ‘ženskih dužnosti’. Shvatila sam da je stvorio čitav niz bračnih očekivanja o kojima nikada nismo razgovarali. Kada sam se udala, nisam pristala na to da postanem takva. Bio je to ogroman problem i nešto što sam trebala da prepoznam u trenutku kad sam rekla ‘da'”, kaže Tara Eisenhard.

Kako dr. Holbrook objašnjava, neispunjena očekivanja se događaju često zato što se o očekivanjima uopšte ne komunicira. Partneru je odmah na početku važno da pokaže šta se od njega očekujete, a šta od vas.

“Moja žena je prestala da govori hvala”!

“Moja žena je prestala da cijeni sve ono što radim za nju. Recimo donosio sam joj kafu u krevet svakog vikenda. Nasmiješila bi se na to ili me pozvala u krevet da se mazimo. Nasmiješila bi mi se zahvalno, a ponekad bi me čak pozvala natrag u krevet s njom, barem da se mazimo. Od tada sam primijetio da me je uzela zdravo za gotovo.

Ako zaboravite da cijenite supruga to će odmah početi da sabotira odnos. “To je univerzalna stvar. Kada ljudi prestanu da obraćaju pažnju i prestanu da primjećuju supružnika, veza je gotova, iako to možda još nisu primijetili”, kaže Lisa Orban. Kada se osoba ne osjeća cijenjenom, to će početi da traži na drugom mjestu.

“Moj muž je odbio da rješava pitanja iz prošlosti koja štete našem braku”

“Moj suprug, koji je odrastao u kući s ocem alkoholičarom, imao je mnogo neriješenih pitanja. Tako je i dan-danas i možda nikada neće biti dovoljno iskren da ih se riješi. Često bi imao napade bijesa. Nikada nisam znala šta može da ga izbaci iz takta. Hodala sam po jajima i vremenom sam razvila i sopstvenu tjeskobu.

Umorila sam se pokušavajući da budem najbolja u svemu, a istovremeno sam se osjećala kao najgora. Kasnije sam krenula na terapije i počela sam da se mijenjam. Njemu se nije sviđalo što oslobađam svoj duh kakav sam imala u mlađim danima, ali niko nije mogao da me spriječi u tome. Ali vjerujte, pokušao je. Optužio me da sam lezbejka, da lažem i slično. Razvod mi je bila najbolja odluka u životu, a možda i on s vremenom shvatio da je i za njega isto”, prepričala je Stephanie Dandrio. “Ako se takvi muškarci liječe ili dobijaju pomoć onda se mogu popraviti. Ako nešto negiraju ili skrivaju, najvjerovatnije će morati da potraže pomoć”, kaže Rudi Rahbar, klinički psiholog koji se specijalizovao za porodične odnose.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!