Precizniji od svakog doktora: MAČAK OSKAR JE PREDVIDIO SMRT PEDESETAK LJUDI!

Mačor po imenu Oskar se tokom godina sklupčao da spava pored pedesetak pacijenata. Svi su oni nedugo nakon toga umrli. Mogu li doktori da reprodukuju tu sposobnost?
Mladi onkolog-stažista na završnoj godini obuke podnosio je svakakva sitna poniženja, ali jedno ga je posebno žuljalo: dvogodišnji crno-bijeli mačor po imenu Oskar znao je da predvidi koji će od pacijenata na samrti prvi umrijeti, bolje nego bilo koji doktor.

Ova zapanjujuća priča objavljena je vjerovali ili ne u Medicinskom žurnalu Nove Engleske. Oskara su ljekari usvojili kao mače, pa se nesmetano kretao cijelim jednim spratom centra za palijativnu njegu Stir Haus na Rod Ajlendu.

Kada bi on nešto nanjušio, protegao bi se i sklupčao pored jednog od pacijenata, što se pokazalo kao nepogrješiv znak predstojeće smrti. Doktori bi pozvali porodicu smrtno oboljelog pacijenta da se od njega oprosti. Tokom godina, mačak se sklupčao da spava pored pedesetak pacijenata. Svi su oni nedugo nakon toga umrli.

Niko ne zna kako je moguće da mačka nanjuši smrt. Možda je Oskarov nos bio posebno osjetljiv na neku jedinstvenu aromu – možda na hemikalije koje oslobađaju umiruće ćelije. Možda je bilo drugih, manje dokučivih znaka.

Kako je pisao autor teksta, „Niko na trećem spratu nije umro a da ga Oskar prethodno nije posjetio i malo odrijemao.” (Originalno objavljeno u „Njujork Tajmsu”)