Praznovjerje koje čuva od zla: San pod mladim mjesecom izaziva ludilo!

Ljudi iz najrazličitijih društvenih krugova imaju neke svoje praznovjerne rituale. Kad su u neizvjesnosti, tjeskobi ili pod stresom, vjeruju da će ih to što rade zaštititi od opasnosti ili im pomoći da ostvare svoje ciljeve. Na mnoge vrste praznovjerja gleda se kao na simpatične stare običaje ili kao na neku vrstu psihološke pomoći u kojoj nema ničeg lošeg.

Piše: Kada Radetinac

Praznovjerje pokazuje koliko jako želimo da se obistini dobro kojem se nadamo ili da se ne dogodi zlo od kojeg zaziremo. Kad se držimo nekih praznovjernih rituala čak i ako nismo potpuno uvjereni u njihovu moć, nadamo se da će nam oni pomoći, a ipak nemamo osjećaj da robujemo praznovjerju. Pročitajte u nastavku kako imati novca tokom cijele godine te kako zbog mjeseca možete skrenuti s pameti.

MAČ Mali privjesak ili broš u obliku mača, posebno ako je izrađen od srebra ili zlata, predstavlja izvrsnu amajliju zaštite.

 MJESEC Ako vidite mladi mjesec kako vam izviruje ispod krova patit ćete od glavobolje. Ako ga baš morate pogledati izađite iz kuće. Ukoliko oko mjeseca vidite aureolu bit će kiše. Za djecu rođenu noću bolje je da su rođena za vrijeme punog mjeseca jer će ta djeca biti inteligentnija od one rođene u noći bez mjesečine. Spavati pod svjetlom punog mjeseca predstavlja zlu sreću. Neki kažu da se tako može poludjeti. Čim ugledate mladi mjesec naklonite mu se tri puta jer će vam to donijeti sreću. Ovaj običaj potječe iz Egipta i vezuje se uz štovanje Izide, Ozirisa i Hora. Loš je znak gledati mladi mjesec kroz staklo. Pokažite mladom mjesecu novčanicu i primit ćete novac. Djevojka koja spava na mjesečini imat će lijep ten.

NEVIDLJIVOST STVARI Da biste vidjeli stvari koje su nevidljive drugim ljudima izmiješajte žuč mačka sa salom posve bijelog zeca i natrljajte tom mješavinom svoje kapke. Da biste postali nevidljivi na palac stavite pokrivalo od uha crne mačke koje ste prokuhali u mlijeku crne krave. Možete se poslužiti i trikom sa sovinim okom. Stavite osušeno oko sove u vrećicu i nosite ga oko vrata. Svaki put kad nosite tu vrećicu bit ćete nevidljivi za sve ljude.

NOVA GODINA Da biste si osigurali bogatstvo kroz cijelu godinu, za Novu godinu jedite kupus. Ni u kojem slučaju u novogodišnjoj noći ne bacajte stvari iz kuće, čak ni prljavu vodu jer će te si tako navući nesreću za cijelu godinu. Nešto prije nego što otkuca ponoć stavite u dvorište posudu s vodom i ubacite u nju novčić, pa ćete imati novca cijele godine. Stavite si novčić u svaku cipelu da biste cijele godine imali novca. Sušite li rublje na novogodišnju noć i vidite li da ga u ponoć vjetar nosi amo-tamo to je znak da će vam netko u obitelji te godine umrijeti. Dobro je u ponoć na Novu godinu prati pod jer je to znak da će te cijele godine biti uspješni. Dobro je prvi dan nove godine u kuću unijeti nešto novo jer to znači da će te dobiti i druge stvari. Pazite da taj dan ništa ne razbijete jer će vas nesreća pratiti cijele godine. Nikad ne vješajte novi kalendar prije nego što počne nova godina. Ne trošite novac prvog dana u novoj godini jer ćete biti siromašni.

NOVAC Ako vam ispadne novac, ne dopustite nekom drugom da ga podigne jer će ta osoba uskoro dugovati novce vama ili nekom drugom. Ako nađete novce na podu, kaže se da ćete izgubiti deset puta više od vrijednosti koju ste našli. Kad vidite mladi mjesec, uzmite novce, pljucnite na njih i pokažite mjesecu novac, paće te imati sreće s financijama. Isto će te djelovanje postići i ako se tri puta udarite po onom džepu gdje držite novčanik. Ako nađete novac na svoj svadbeni dan vi i vaš partner nikada nećete biti siromašni. Vidite li izgorjelu šibicu, dignite je i uvijek ćete imati novca. Nikad ne trošite novčić koji vam je netko darovao ili ste ga našli jer će vam donijeti sreću. Isto vrijedi i ako dobijete probušeni novčić. Da nikad ne biste bili bez novca stavite malo soli na ljuske crvenog luka i spalite ih. Ne nosite novac u dva džepa jer je to znak da ćete ga izgubiti. Nikad u novčaniku ne držite novčanice uredno posložene jednu do druge nego ih radije presavijte ako se želite obogatiti. Ako zakopate novac i nikome ne kažete za njega, nakon smrti ćete postati sablast zauvijek vezana za mjesto na kojem ste sakrili novac sve dok ga netko ne pronađe.

NOVČANIK Kad darujete novčanik u njega uvijek stavite koji novčić za sreću, odnosno da bi osoba kojoj ga darujete uvijek imala novca. Koristite samo novčanik od teleće kože koja ima magična svojstva i neće dopustiti da ikad bude prazan.

NOVČIĆ Uvijek nosite u novčaniku jednu novu sjajnu kovanicu kako biste uvijek imali novca. Odaberite svoj sretni novčić koji ste našli ili vam ga je darovala osoba koju volite i imajte ga uvijek sa sobom. Nikad ga nemojte potrošiti, bez obzira na to koliko u nekom trenutku bili bez novca. Ako ste našli novac u novogodišnjoj noći to je najbolji od svih znakova jer znači da će te cijele godine imati novaca, ali ako nađete novčić s brojem 13 u datumu, odmah ga bacite jer je vrlo nesretan.