Praznovjerje koje čuva od zla: Plamen otkriva zakopano blago, a žena u trgovini donosi sreću!

Ljudi iz najrazličitijih društvenih krugova imaju neke svoje praznovjerne rituale. Kad su u neizvjesnosti, tjeskobi ili pod stresom, vjeruju da će ih to što rade zaštititi od opasnosti ili im pomoći da ostvare svoje ciljeve. Na mnoge vrste praznovjerja gleda se kao na simpatične stare običaje ili kao na neku vrstu psihološke pomoći u kojoj nema ničeg lošeg.

Piše: Kada Radetinac

Praznovjerje pokazuje koliko jako želimo da se obistini dobro kojem se nadamo ili da se ne dogodi zlo od kojeg zaziremo. Kad se držimo nekih praznovjernih rituala čak i ako nismo potpuno uvjereni u njihovu moć, nadamo se da će nam oni pomoći, a ipak nemamo osjećaj da robujemo praznovjerju. Pročitajte u nastavku kako možete odbiti lošu sreću od sebe.

TRGOVINA Kad od nekog posla dobijete prve novce, narod kaže da treba na njih pljunuti kako bi ih slijedili i drugi novci od sljedećih poslova. Posjedujete li trgovinu pobrinite se da u nju rano ujutro najprije uđe žena jer će te si tako osigurati dobru prodaju. Vjeruje se da će osoba koja prva uđe u trgovinu s namjerom da nešto kupi, a ipak izađe praznih ruku, donijeti loš promet toga dana. Prodajete li voće i povrće ne dopustite da vam prvi kupac ode, a da mu ništa ne prodate jer će to značiti da će promet cijeli dan biti loš. Ako kupcu koji vam u ponedjeljak ujutro uđe u trgovinu uspijete nešto prodati, prodaja će vam dobro ići cijelu sedmicu.

TRINAEST Za Egipćane je broj trinaest predstavljao sretan broj jer su vjerovali da ljestve u nadgrobni život imaju dvanaest prečki, pa je trinaesti korak predstavljao korak u vječni život. Rimljani ga pak pretvaraju u simbol smrti i razaranja. Prema legendi o posljednjoj večeri, odnosno zlu koje slijedi trinaest osoba koje zajedno sjednu za stol, još se i danas vjeruje da kad trinaest osoba sjedne za stol, jedna će od njih umrijeti te godine, odnosno ona koja prva ustane od stola. Neki vjeruju da grupe vještica uvijek broje trinaest članova. Za dijete rođeno trinaestog u mjesecu smatra se da neće dočekati duboku starost, odnosno da će umrijeti istog datuma. U nekim hotelima ide se u krajnost, preskačući broj 13 u redoslijedu brojeva soba, a preskačući i trinaesti kat. Ljudima rođenima između 21. i 24. u mjesecu trinaesti je dan u mjesecu sretan.

UBOJICA Kaže se da ubojica ne može okrenuti lice prema istoku dok spava jer ga tada počne gristi savjest.

VATRA Kad nekome date vatre, odnosno pripalite mu cigaretu, ta osoba ne smije zahvaliti jer bi u suprotnom kod vas ili kod te druge osobe moglo doći do požara. Ako iz vatre počnu frcati iskre to je znak da će te uskoro imati goste. Ako se vatra u kaminu previše rasplamsala bacite u nju malo soli i smirit će se. Počne li vatra proizvoditi zvukove nalik na zavijanje i glasno pucketanje bit će svađe u obitelji, ali ako vam se vatra stalno gasi to je loš znak. Ugasi li vam se vatra bez ikakva razloga to je vrlo loš znak. Ni u kojem slučaju ne podrivajte vatru metlom jer će vas zadesiti velika nesreća. Pali li djevojka vatru i ona se ugasi to je znak da njen dragi misli na nju, ali ako je ne uspije potaknuti da počne lijepo gorjeti njen je dragi ne voli. Ispadne li ugarak iz kamina pljunite na njega, nadjenite mu ime onoga koga volite i vaš će voljeni doći prije nego što ugarak posve izgori.

ZAKOPANO BLAGO Kaže se da ako noću vidite plamen kako treperi na zemlji, na tom je mjestu zakopano blago. To mjesto treba označiti križem, a oko njega posuti prosijani pepeo. U pepelu sutradan treba pronaći tragove životinje i ovisno o tome koja je životinja prošla preko pepela takvu treba zaklati i njenom krvlju, prije nego što počnemo kopati kasno u noć, poprskati mjesto. Dok kopamo ne smije biti izgovorena nijedna riječ.

ZASTAVA Nikad ne perite zastavu jer to označava smrt u obitelji.

ZEMLJA Uzmite komadić zemlje na kojem je ostao otisak noge vama voljene osobe, spalite je, a pepeo dodajte njezinoj hrani i obratite pozornost na to kako će se njezin odnos prema vama naglo promijeniti.

 ZLATNIK Ako nađete zlatnik dobro će te se udati ili oženiti.

ZVIJEZDE Ako vidite samo poneku bit će vedro, no ako ih je mnogo sutradan će se naoblačiti i padat će kiša. Ako vidite zvijezdu repaticu vrijeme je da se zabrinemo jer se kaže da ona označava dolazak rata. Vidite li na nebu osobito sjajnu zvijezdu znajte da će u vašoj okolici netko uskoro roditi. Donijet će te si nesreću ako budete prebrojavali zvijezde na nebu. Neudana osoba koja ugleda zvijezdu padalicu imat će sreće u ljubavi. U prošlosti se vjerovalo da kad zvijezda pada jedan čovjek umire, a nova se duša rađa na nebu da bi bila utjelovljena na Zemlji. Ako vidite zvijezdu padalicu na glas izgovorite riječ novac tri puta pazeći da ne izgubite zvijezdu iz vida i do kraja tjedna dobit će te nešto novca. Nakon što ste vidjeli zvijezdu padalicu bacite preko praga malo octa i ako vi ili vaši ukućani patite od bradavica one će nestati. Kad zvijezda padne duša odlazi u nebo, ali ako zvijezda padajući ode ulijevo to je znak da je duša otišla u pakao.