Praznovjerje koje čuva od zla: Češljanje kose pred spavanje – izaziva ludilo!

Ljudi iz najrazličitijih društvenih krugova imaju neke svoje praznovjerne rituale. Kad su u neizvjesnosti, tjeskobi ili pod stresom, vjeruju da će ih to što rade zaštititi od opasnosti ili im pomoći da ostvare svoje ciljeve. Na mnoge vrste praznovjerja gleda se kao na simpatične stare običaje ili kao na neku vrstu psihološke pomoći u kojoj nema ničeg lošeg.

Piše: Kada Radetinac, duhovna iscjeliteljka

 

Praznovjerje pokazuje koliko jako želimo da se obistini dobro kojem se nadamo ili da se ne dogodi zlo od kojeg zaziremo. Kad se držimo nekih praznovjernih rituala čak i ako nismo potpuno uvjereni u njihovu moć, nadamo se da će nam oni pomoći, a ipak nemamo osjećaj da robujemo praznovjerju.

Pročitajte u nastavku šta se sve može koristiti kao amulet, predmet koji donosi sreću, koji se dani smatraju sretnim, te mnoge druge zanimljivosti iz cijelog svijeta.

AMAJLIJA ZA SREĆU Eskimska legenda kaže da perje sove ili medvjeđi zub koje treba nositi u unutrašnjosti jakne ili kaputa čine izvrsnu amajliju za sreću.

BOGATSTVO Osobe rođene oko četiri popodne bit će u životu relativno bogate.

BOŽIĆ Osoba rođena na Božić može vidjeti duhove i ima razne druge moći, poput razumijevanja govora životinja.

CIGARETA Date li nekome posljednju cigaretu iz svoje kutije donijet će te si nesreću. Nije dobro ni da dvije osobe puše istu cigaretu. Nekome koga pokušavate odviknuti od pušenja stavite u cigaretu dlaku iz konjskog repa. Od pušenja takve cigarete pozlit će mu i nakon toga više neće imati nikakve želje za cigaretom.

ČEŠALJ Padne li vam češalj tri puta stanite na njega i zatim ga poljubite da odagnate nesreću, u suprotnom ćete doživjeti razočaranje. Padne li vam češalj dok se češljate, očekujte da će vam netko doći u goste. Neki drugi izvori kažu da je to znak da će te uskoro primiti određen iznos novca. Kako biste spriječili nesreću neka vam netko drugi digne češalj. Češljate li se nakon što je sunce zašlo bit ćete zaboravni i odsutni, a češljate li se netom prije nego što idete u krevet poludjet će te.

ČVOROVI U Indiji se svi čvorovi na odjeći mladoženje i mladenke razvezuju kako zli duhovi ne bi uništili vjenčanje. Sličan je običaj postojao i u staroj Engleskoj.

DANI Utorak i petak smatraju se nesretnim danima i tada se čovjek ne bi trebao primati nikakvog ozbiljnijeg posla jer on neće dobro završiti. Kaže se: tko se petkom smije, u nedjelju plače. Tko se rodi ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom ili petkom, vještice na njega neće moći bacati uroke. Isto vrijedi i za osobe koje se rode na Novu godinu koja pada u petak. Dijete rođeno petkom treba odbiti od prsa petkom i imat će sreće u životu.

DIM Dim ide prema lijepim osobama.

IGLA Nađete li iglu i ako je vrh okrenut prema vama nećete imati sreće. Ipak, ako takvu iglu zabodete u svoju odjeću, sreća će vas pratiti cijelo vrijeme. Gleda li igla od vas, podignite je i darujte nekome i imat ćete sreće. Općenito, ako nađete iglu to je znak da ćete ići na put i to u smjeru prema kojem je okrenut vrh igle. Nađete li iskrivljenu iglu to je dobar znak. Podižete li iglu uvijek je okrenite vrhom prema sebi jer će te u suprotnom navući nesreću na sebe. Podignete li iglu s vrhom okrenutim prema vama, zabodite je u drvo i imat ćete sreće. Iglu koju ste našli također je dobro baciti preko ramena da biste imali sreće. Stanete li na iglu koju ste sami izgubili, prizvat će te nesreću. Ubodete li se u prst razočarat ćete se. Ubodete li se na iglu netko je ljut na vas i ogovara vas.

IZGUBITI TORBU Ako izgubite torbu, cijeli mjesec nećete imati novca.

IZNAJMLJIVANJE STANOVA Bavite li se iznajmljivanjem stanova, a neki od njih nikako ne možete iznajmiti, očistite podove posoljenom vodom i stanovi će zasigurno biti iznajmljeni u kratkom roku.