Praznovjerja vezana za predmete u kući: Ako stane zidni sat – selidba na vidiku!

O znacima upozorenja treba razmisliti, protumačiti ih i uzeti stvar u svoje ruke. Vremenom ćemo naučiti kako da i sami prepoznajemo govor sopstvenog duha koji želi nešto da nam kaže ali to do nas ne može da dopre.

Osim sujevjerja vezanih za važne događaje, situacije i stanja, i onih koja su zasnovana na ličnom iskustvu prepoznavanja povoljnih i nepovoljnih znakova za nas lično, postoji i grupa sujevjerja vezana za uređenje i predmete u domu. I ona, sudeći po knjigama mnogih antropologa i psihoanalitičara, jesu duboka podsvjesna znanja – zapisana u našem genetskom kodu i većina nas iz ljudskog roda ih prihvati i odnosi se prema njima sa dozom nenamjerne radosti ili potajnim strahom – na isti način na koji se miš penje kada ugleda mačku ili se mačka trgne kada ugleda psa…

VRATA koja se zalupe prije nego što smo izašli ili kvaka koja se zaglavila upozorenje su da ne treba da idemo tamo gdje smo naumili.

KLJUČ koji se zaglavi dok bismo mi nekome da otvorimo vrata naše kuće znak je da nam ta osoba ili ne prija ili nam ne želi dobro.

PROZORI – kad se sami zatvore upozorenje su da se treba zaštiti od nekoga ko dolazi u naš život.

STAKLO NA PROZORU – kad samo pukne upozorava na da smo se osamili a pomoć nam je neophodna i ona pristiže pa je treba dočekati – obično se krije u prvoj osobi koja nas posjeti ili pozove.

VAZA U KOJOJ SU CVIJEĆE I VODA – ukoliko pukne sama i voda se prospe znak je da smo izbjegli veliku tragediju.

STAKLO U RAMU SLIKE – ako pukne samo od sebe znak je da osobu čija je slika u ramu treba zaštiti ili joj treba pomoć.

ORMAR sa garderobom koji se sam otvara ili odškrine znak je da neko spletkari protiv nas.

FIOKA NA RADNOM STOLU ukoliko sama ispadne iz ležišta može značiti neuspjeh onoga što se u to vrijeme radi

OGLEDALO koje pukne samo je znak raskida ljubavne veze ili braka.

 PREDMETI I ZNACI SREĆE

Sa stanovišta, da se nam sujevjerja korisna upozorenja čak i kada ih mi nismo svjesni, možemo se nadati da će nam ona postati još korisnija ukoliko ih racionalno prihvatimo i pokušamo da proniknemo iz kog su to kolektivnog ljudskog iskustva proistekla. Zato evo spisa sujevjerja koji se prepliću hiljadama godina u bezmalo svim kulturama čovječanstva a na koja treba da obratimo pažnju da ne bismo propustili šansu da sreću koja nas čeka – ugrabimo.

PROZORI su simboli ulaska svjetlosti i toplote u naš dom, odnosno život i porodicu. Jako je dobar znak koji predviđa veliku sreću ukoliko se prozorsko okno ili vrata od terase sama otvore. To znači da u porodicu stiže prinova, novi prijatelj ili veliki novac. Slično značenje ima i kada se zavjesa sama pdigne ili padne. Promjene koje nastaju treba prihvatiti bez straha jer su one siguran boljitak.

ODŽAK ILI STREHA su omiljena mjesta na koja kuca sudbina i ostavlja znake – dobro je ukoliko ptice slijeću i traže utočište, a najbolje je kada lastavica izgradi svoje gnijezdo. To je znak da u porodici vlada povjerenje. Pas koji želi da boravi pored naših vrata i mace koje odbijaju da sjede tu, pokazuju nam da smo dobro zaštićeni. Ukoliko bi mačka ostala to bi bio znak da tu konstantno ima negativnih vibracija i ona želi da ih neutrališe.

ORMARI za garderobu su poput gnijezda za socijalni dio naše duše. Ukoliko se vrata ormara sama zatvaraju to je dobar znak da smo se sami, ili nas je neko drugi zaštitio od nečijih namjera da se upetlja u porodicu.

LAMPE ILI SVIJEĆE koje trepere kada se upale znak je da se razbio maler koji bi nas sustigao. Treba obratiti pažnju koju smo osobu htjeli da uslužimo – ona nam donosi dobrobit.

SUPA, KAHVA, VINO koje se prosulo ili smo ga zbog nekog prosuli označava veliki dobitak. Ukoliko je to neko drugi učinio u našoj kući dobitak će doći preko ili uz pomoć te osobe.

MLIJEKO KADA POKIPI očekuje nas ribanje šporeta ali i blage, dobre vijesti.

ŠIBICA, SVIJEĆA, ILI VATRA U ŠPORETU ILI U KAMINU  koju smo zapalili, a ona se odmah ugasila znak su da će nam se javiti neko ko nas voli i sa kim treba da izađemo iz kuće.

SAT koji stoji na zidu i prestao je da kuca ili da zvoni, kukuriče, znak je da nas čeka velika promjena – selidba u novi stan ili grad ili novi posao. Po onoj staroj – kada vrijeme zastane čovjek krene – promjenu treba prihvatiti sa radošću i nikako je ne treba odbiti. Ali, treba pomjeriti s kazaljke da ne stoje pod uglom od 90 stepeni.

NOŽ koji nam ispadne iz ruke ili iz ležišta znak je da ćemo se sa nekim pomiriti.

PUH koji se uselio među grede kuće ili vikendice znak je velike sreće koje očekuje sve koji ga čuju.

PTICA  koje je uletjela kroz otvoren prozor u našu kuću, kancelariju, auto predviđa nam veliku sudbinsku zaštitu.

BUBAMARA koja uleti u kuću je znak da ćemo dobiti dobru vijest koju dugo išćekujemo.

TVRDOKORAC, ZLATICA, ODNOSNO EGIPATSKA SKRAB BUBA koja uleti u kuću i živi tu nekoliko dana predviđa brzo sticanje para, odličnu zaradu.

BUMBAR koji uleti u kuću znak je dolaska dobronamjernih gostiju.

PREDMETI I ZNACI OPASNOSTI

Veliki Karl Gustav Jung koji je u svojoj kući, kako je napisao u svojim dnevnicima, imao duhove i pokušavao sa njima da komunicira, tvrdio je da oni ne znaju da predosjete ni sreću, a kamoli opasnost. Posebno je potencirao opasnost koja preko zraka dolazi od misli drugih ljudi, od ljubomore i zavisti.

DRVENI PODOVI I KROVNE GREDE – kad škripuću a po njime se ništa ne pomjera i nema grinja upozoravaju da neko van kuće intenzivno razmišlja o našoj porodici i nije blagonaklon.

DIMNJAK na koji sleti svraka, gavran ili druga ptica lešinar treba da nas upozori na neku nedaću. Dobro je biti obazriv.

PRAG kuće na koji zgazimo pa se spataknemo predviđa nedaću i svađu.

NOŽ ILI VILJUŠKA koju smo dobili na poklon upozoravaju da nam neko blizak želi nevolju, a to prikriva. To je znak i da ćemo se sa darodavcem lično posvađati. Zato darodavcu odmah treba uzvratiti nekim poklonom, a nož ili viljuške ostaviti da 40 dana stoje na podu.

PRSTEN koji vam nestane ili kuće ili se izgubi upozorenje je da možete biti napušteni.

KNJIGA koja se zagubi ili je neko odnese bez pitanja može vas staviti u situacije poslije kojih ćete morati na sud.

KONCE SMRŠENE koje nađete čisteći stan, kako god da su tu došli poruka je da vam neko iz bliskog okruženja ne želi dobro. TUĐI PREDMETI ILI GARDEROBA nose energiju vlasnika i pokušajte da ih, ukoliko osjetite umor ili nervozu, što prije vratite.

VRATA, PROZOR, BRAVA, FIOKA…ukoliko se zaglavljuju znači da vas neko vrlo planski ometa da ispunite svoje planove.

  Metla i kućni prag

METLA koju uvijek treba da držimo okačenu ili obrnuto sa drškom na dole i iza vrata, ukoliko padne, upozorava nas da neko u porodici nije vjeran, ili odan ili troši novac. Nije dobro ni kad se metli slomi drška, oterasite se ljubazno onih koji vas opterećuju.

KUĆNI PRAG I ULAZNA VRATA granica su koja čuvaju privatnost, ličnu slobodu i harmoniju porodice pa su znaci koji iz tog smjera dolaze vrlo važni. Zato se vjeruje da je velika sreća ukoliko nam se neka ptica u letu pokakila na vrata, ukoliko je neka nepoznata mačka ulovila miša i ostavila pred pragom znači da nas očekuje nasljedstvo ili neočekivani dobitak; ako je miš bijeli to je velika sreća.

A ukoliko su se vrata za nama dok smo izlazili iz svoje kuće sama zalupila znak je da smo pošli tamo odakle ćemo sebi donijeti dobro.

(aura.ba)