Pravilo od “dva minuta” – olakšaće vam cijeli život

Pravilo, o kojem će se govoriti u članku, ubija dvije muhe odjednom: pomaže da se oslobodi odugovlačenja i stvara dobre navike.  

Može početi da se koristi odmah – u njemu nema ništa posebno i komplikovano. Pri tome treba shvatiti da je čak i slijeđenje pravila navika. Zbog toga vam je potreban svjestan trud da ovo ponašanje postane automatsko.

Pravilo dva minuta

Većina zadataka koje odložite nisu zapravo suviše složeni – već imate talenat i naviku za postizanje ciljeva – jednostavno ne započinjete zadatak iz jednog ili drugog razloga.

Dvominutno pravilo pomaže u prevazilaženju odugovlačenja i ljenosti, tako da je toliko lako da počnete da se bavite poslom da ne možete reći “ne”. Zasnovano je na dvije ključne ideje.

Prva ideja: ako je za to potrebno manje od dva minuta, uradite to odmah

Ovaj dio pravila proizilazi iz bestselera Dejvida Alena “Kako dovesti stvari u red”. Nevjerovatno koliko stvari odlažemo, iako smo mogli da ih izvršimo za dva minuta ili manje. Na primjer: oprati posuđe odmah nakon obroka, odmah staviti veš u mašinu za pranje, izbaciti smeće, dovesti u red radni sto.

Zato, ako je za to djelo potrebno dva minuta ili manje i ono je zaista važno (ili uskoro biva hitno i dovodi do stresa), uradite to odmah. Suština je da se započne tako brzo da se ne uspije odložiti.

Druga ideja: kada steknete naviku, potrebno je manje od dva minuta

Da li mogu da se završe svi vaši zadaci za manje od dva minuta? Očigledno, ne. Ali kretanje prema rezultatima može se započeti za dva minuta ili manje. To i jeste cilj ovog malog pravila.

Može izgledati da je ova strategija previše banalna za važne životne ciljeve, ali još jednom razmislite dobro. Ona radi za bilo koji cilj zbog jednostavnog razloga: fizika realnog života.

Fizika realnog života

Kao što je Isak Njutn davno primijetio, objekti u stanju mirovanja, po pravilu, ostaju u mirovanju, a objekti u pokretu imaju tendenciju da ostanu u pokretu. Ovo je tačno za ljude, i za jabuke koje padaju sa drveća.

Dvominutno pravilo radi za sve ciljeve zbog zakona o inerciji. Kada počnete nešto da radite, lakše je nastaviti to raditi nego da uopšte ne radite.

Pored toga, može se reći da se mnoge divne stvari u našem životu događaju se kada počinjemo da radimo nešto. Može se nekoliko godina ramišljati da se pođe na kurs komunikacija ili kurs obučavanja. A može se brzo donijeti odluka i konačno izaći iz zone udobnosti. Tako možete dobiti mnogo više dobrih emocija i iskustva nego ako budete dugo razmišljali.

Želite da postanete bolji pisac nego što ste sada? Napišite jednu rečenicu za početak.

Želite da se zdravo hranite? Pojedite voće ili povrcće za početak.

Želite da čitanje postane vaša navika? Pročitajte dvije stranice knjige za početak.

Želite da trčite tri puta nedjeljno? Samo obujte patike za početak.

Sve ovo je dvominutno pravilo. Možete da napišete rečenicu, pojedete voće, pročitate dvije stranice i obučete patike za dva minuta.

Najvažniji dio bilo koje nove navike je početak. Ne radi se o produktivnosti, vecć o stalnom preduzimanju mjera. U mnogo toga odnos prema početku rada je važniji od uspjeha.

Dvominutno pravilo se ne odnosi na rezultate koje ostvarujete, vecć na proces stvarnog obavljanja posla. Ono odlično radi za ljude koji misle da je sistem važniji od cilja.

Probajte odmah

Siguran sam da ste nagomilali desetine važnih poslova koje možete posticći za 2 minuta. Telefonski poziv, pronalaženje potrebnog sajta ili izbacivanje smeća. Ako imate 20 sličnih poslova koji vas uznemiruju, onda će biti dovoljno 40 minuta da ih završite. To je tako jednostavno da se ne vam ne ulazi u glavu, ali to radi.

Kada vidimo nekoliko prljavih posuda ispred sebe, naše raspoloženje se pokvari. Neka je tako. A šta se dalje dešava? Ne donosimo odluku da pređemo na posao. A periodične misli o prljavim posudama neprimjetno kvare naše raspoloženje i sisaju energiju. Na kraju, nakon nekoliko sati, ipak operemo posuđe. Šteta, koja je nanesena psihi je dovoljno jaka.

Ali ako drugačije pogledate na prljavo posuđe? Možete pomisliti: “To je samo dva minuta. Moram da odvojim dva minuta da završim sa tim poslom i ne razmišljam više o njemu. ”

Ne dozvolite da mali nezavršeni posao vas crpi iznutra. Probajte dvominutno pravilo odmah i završite nekoliko poslova.

Grigorij Kšeminskij/ bebamur.com​​​​​