Pravilna ishrana za žene iznad trideset godina

Zdrava ishrana u osnovi uključuje hranu poput zelenog povrća, svježeg voća, žitarica i mahunarki. Međutim, žene iznad 30 godina treba dodatno da unose namirnice koje su bogate određenim vitaminima i proteinima.

1. Hrana bogata gvožđem
Svaki mjesec, žena gubi gvožđe iz tijela zbog menstruacije, a nedostatak gvožđa može smanjiti formiranje krvi u vašem tijelu. Namirnice bogate gvožđem bore se protiv umora, sprečavaju anemiju, opadanje kose i glavobolju.

Zeleno lisnato povrće poput spanaća, špargli i graška, sadrže gvožđe. Jetra i tunjevina su takođe vrlo bogat izvor gvožđa.

 

2. Voće
Sirovo i svježe voće osiguraće odgovarajuće hranjive materije, koje su potrebne ženama iznad 30 godina. Uključite voće poput papaje, breskve, masline, jagode, narandže i brusnice u vašu ishranu. Umjesto opredjeljenja za brzu hranu, počnite da jedete sveže voće kako bi se borili protiv gladi i umora.

 3. Kalcijum

Kalcijum se može konzumirati uz vitamin D i magnezijum. Nakon 30, dobri ugljenihidrati i masti vas štite od bolesti srca i povećanja krvnog pritiska. Preferirajte mliječne proizvode sa niskom masnoćom.

Spanać, riba na žaru (kao što su losos i tuna), posni sir, jaja, obrano mlijeko i žitarice su bogate kalcijumom. Životinjski proteini apsorbuju kalcijum iz tijela, tako da treba smanjiti njihov unos. Za održavanje zdravog tijela, čak i nakon 30, počnite da jedete biljne proteine, kao što su tofu, orasi, grašak i spanać.

 

4. Masti
Kako bi smanjili nivo lošeg holesterola, žene starije od 30 moraju da unose u organizam namirnice bogate mono-zasićenim mastima. Ove masti štite od srčanih bolesti, smanjuju nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Zdrave masti takođe poboljšavaju formiranje krvnih zrnaca i cirkulaciju krvi u tijelu.

Bademi, indijski oraščić, govedina, zobene pahuljice, testenina, integralni hljeb, orasi, susam i semenke tikve bogate su mono-zasićenim mastima. Biljna ulja kao što su maslinovo ulje, kanola ulje, ulje sjemenki grožđa i laneno ulje su takođe zdrave masti za žene starije od 30 godina.

Komentari

komentara