PRAVILNA ISHRANA KAO ZAŠTITA OD SUNCA: Pravilnom ishranom može se ublažiti, pa čak i spriječiti alergija na sunce

Neke hranjive tvari imaju snažna antioksidantska i antihistaminska svojstva i iznutra štite kožu od alergijskih reakcija. Poznati neutralizatori histamina su betakaroten (provitamin A), vitamini C i E, vitamin B kompleks te cink i kalcij.

Betakaroten

Betakraoten je jedan od biljnih pigmenata koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Osim što je snažan antioksidans, betakaroten jača imunološki sistem kože i štiti od štetnog djelovanja sunčevih zraka. Osim toga, betakaroten koži daje zdrav izgled, poboljšava regeneraciju kože i potiče prirodno tamnjenje kože iznutra.

Namirnice koje sadrže visoki udio betakarotena su na primjer mrkva, slatki krompir, bundeva, zeleno lisnato povrće te voće i povrće žute boje. S obzirom da se betakaroten krvotokom odlaže u vanjski sloj kože, od prevelike količine koža može požutiti.

Vitamin C

Među najbolje prirodne izvore vitamina C spadaju svježi agrumi, paprika, brokula, prokulica, kupus, peršin, šipak i kivi. Pritom je važno znati da je prirodni vitamin C u voću i povrću veoma nestabilan, pa se brzo razgrađuje ne samo kuhanjem već i ljuštenjem voća i povrća.

Vitamin E

Među najbolje prirodne izvore vitamina E spadaju biljna ulja, posebno maslinovo ulje, sirove pšenične klice i ulje od pšeničnih klica, soja, integralne žitarice i zeleno lisnato povrće. Osim što djeluje kao antioksidans i antihistamin, vitamin E pospješuje ćelijsko disanje i elastičnost kože.

B kompleks

B kompleks je grupa B vitamina topivih u vodi, koji se zajedno pojavljuju u mnogim namirnicama biljnog i životinjskog porijekla. Među najbolje prirodne izvore spadaju pivski kvasac, sirove pšenične klice i smeđa riža. Pivski kvasac treba isprva uzimati svaki dan u vrlo maloj količini, a zatim, kad se tijelo navikne na njega, treba postepeno povećavati dozu.

U obliku tableta, pahuljica ili praška, pivski kvasac se može nabaviti u trgovinama zdravom hranom i u apotekama.

Cink

Cink je važan element u tragovima koji sprječava proizvodnju histamina, jača imunološki sistem kože i poboljšava kožu. Koristan je i kao prevencija i u liječenju alergija, zbog čega se upotrebljava i kao sastojak nekih krema za kožu. Među najbolje prirodne izvore tog minerala spadaju sirove kamenice i druge školjke, sirove pšenične klice, pivski kvasac, sjemenke bundeve, žumanjak i mahunarke.

Kalcij

Kalcij je, uz cink, važan element koji štiti i pomaže kod alergija, a posebno kod alergija na sunce. Među najbolje priodne izvore kalcija spadaju mlijeko i mliječni proizvodi, uključujući sve sireve, soja i tofu, smokve i suhe šljive te zeleno povrće, posebno brokula, kelj i kupus.

S obzirom da apsorpcija cinka i kalcija u tijelu nije uvijek optimalna, njihova nadopuna se može nabaviti u trgovinama zdravom hranom i u apotekama.

(aura.ba)