Pravila sretne žene iz 1895. godine: Ovo su SAVJETI ZA DOBAR BRAK iz ženskog časopisa sa kraja 19.vijeka!

“Ladies Home Journal” bio je časopis za žene u 19. vijeku i sadržavao je mnoštvo informacija o uređivanju vrta i njegovanju cvijeća, o muzici, o tome kako djeca treba da poštuju starije, pa se u njemu nalazilo i mnogo recepata.

Tako je 1895. godine ženama dao nekoliko “korisnih” savjeta za brak, pod imenom “Pravila srećne žene”:

1. Nijedan muškarac ne voli da mu žena bude sjenka, ali ponekad želi da se ona složi sa njim, da bude slatka i da saosjeća s njim, da njegovo rasuđivanje upravlja njenim i da ona prihvati njegovo mišljenje o ljudima i stvarima. Tako će on biti spremniji misliti o njoj u drugim prilikama.

2. Žena bi uvijek trebalo da priča dobro o drugim ljudima, ako ni zbog čega drugog, onda radi dobra svoga muža. On voli da sluša o plemenitim, srčanim ljudima, o onima koji žive pošteno, koji su srećni i vole se. To vraća njegovu vjeru u ljudsku prirodu koja tako često pokazuje svoje ružne strane.

3. Muškarac očekuje da njegova supruga bude bolja od njega. Bez obzira na to koliko je on religiozan, smatra da je idealna žena uvijek čista u duši kao veliki hrišćani, dobar muškarac dijelom religije smatra vjeru u to da je njegova žena duhovno viša i plemenitija od njega.

4. Ako dan za danom oblačite istu haljinu, imate istu frizuru iz godine u godinu, možda se on neće prestati ponašati isto prema vama, ali će vas uskoro prestati posmatrati na isti način.

U časopisu su imali i mišljenje o donjem rublju za ljeto: “Donje rublje za ljeto treba biti lagano i udobno. Ne treba biti teško, nego lakše, a opet dovoljno debelo da vas zagrije i spreči prehladu”. (dnevno.rs)