Pravila ljepote Marije Antoanete: Voda od prženih golubova i maska od konjaka za besprijekornu kožu

Povodom 262. godine od rođenja legendarne francuske vladarke Marije Antoanete pročitajte beauty pravila kojih se i sama pridržavala, a neka su i danas aktuelna u 21.vijeku…

1. Svoja osjećanja izrazite šminkom

Francuska aristokratija 18. veka uživala je u luksuzu i izobilju; njihovi dvorci bili su grandiozni, njihove gozbe dolazile su u bezbroj jela. Njihova odjeća je bila kitnjasta i skupocjena, a njihova šminka upadljiva i vibrantna.

Članovi visokog francuskog društva su svoja lica bojila bijelom bojom, nanosili crveni ruž na usne i obraze, a žene bi nerijetko na licu crtale mladeže u obliku srca, zvijezda ili mjeseca. Svaki mladež imao je poseban značaj, pa ukoliko bi žena na svome obrazu imala nacrtano srce bio bi to jasan znak da je zauzeta, dok bi oblici nacrtani u blizini očiju značili kako je žena željna požude. Antoaneta je bila poznata po crtanju mladeža u blizini usana što je značilo na to da želi poljubac.

2. Nikada ne napuštajte dom bez parfema

S obzirom na to da u čitavoj palati Versaja za vrijeme vladavine Marije Antoanete nisu postojala kupatila, čitav dvorac je smrdio. Kako bi svoje odaje održala svježim i mirišljavim, Antoaneta je tražila da se njena spavaća soba svakodnevno ispuni svježe ubranim cvijećem i mirišljavim uljima.

Navodi se kako je najviše uživala u mirisu ruža, jasmina i tuberoza, dok joj je najdraži bio narandžin cvijet. Vladarka je toliko bila zaluđena mirisima da je čak i za vrijeme svog boravka u tamnici dok je čekala javno pogubljenje giljotinom sa sobom imala bočicu parfema koji je za nju stvorio poznati francuski parfumer Žan-Lui Faržen.

3. Pridržavajte se svoje rutine

Iznenađujući beauty ritual kojeg se vladarka Francuske striktno držala jeste umivanje s čudnovatom vodom “Eau Cosmétique de Pigeon” koja je, baš kao što mu ime sugeriše, između ostalog napravljen i od prženih golubova.

Iako je originalni recept ostao tajan, spekuliše se kako je ličio današnjim tonicima jer je sadržavao mrvice peciva i komadiće prženih golubova koji su uklanjali mrtve stanice kože kao i sok ljiljana, dinja, krastavaca i limuna koji je blagotvorno djelovao na kožu.

Nakon umivanja, na kožu bi nanijela toner u obliku kapi “Eau des Charmes”, napravljen od vinove loze. Za kraj rituala Antoaneta bi na lice nanijela masku od konjaka, mlijeka i jednog jaja koju čak i danas koriste brojne Parižanke.

4. Mirišljavim kupkama riješite se stresa

Iako je istina kako u vrijeme Francuske monarhije redovno kupanje nije bilo tako često, Marija Antoaneta je svoje vrijeme često je provodila u kadi koja se nalazila u njenim odajama i tu je satima ležala i uživala u opuštajućim kupkama. Istoričari tvrde kako bi svoje kupke najčešće začinila pinjolima, sjemenkama lana, slatkim bademima kojima bi trljala kožu i na taj način radila piling.

5. Vodite računa o svojoj kosi

Iako je istorija uglavnom pamti s ogromnom sijedom perikom na glavi, najpoznatija vladarka francuske navodno je imala predivnu kosu plavo-narandžastih uvojaka. Antoaneta je za zdravlje i sjaj kose nerijetko nanosila hidratantne maske napravljene od đumbira i drugog blagotvornog bilja.