Prava zimska poslastica: ZAPEČENI KISELI KUPUS

Blagotvorno djeluje na zdravlje i imunitet, bogat je vitaminom C, ali je omiljen i zbog niza kombinacija i načina na koje se može pripremati. Ovo je jedna od recepzura koja će vas oduševiti.

Potrebno vam je: kiseli kupus – 1 glavica, luk – 1 glavica, sos od paradajza – 2 kašičice, krompir – 2 – 4 komada, mali, kobasica – 250 g dimljena, kobasica – 250 g sirova, file – 200 g, dimljen, šunka – 200 g, lovorov list – 2 komada, piment – zrna po ukusu, aleva paprika – 2 – 3 kašičice, ljuta aleva paprika – krupnije mljevena, sol – po ukusu, ulje – 60 ml

Priprema:
Isjeckajte luk i dinstajte ga sa malo soli u ugrijanom ulju na umjerenoj vatri. Kupus isjecite na tanke trakice i zajedno s paradajzom, lovorovim listom i alevom paprikom stavite u luk.

Kuhajte kratko i sipajte vodu tek toliko da pokrije sastojke. Posolite i dodajte sirovu kobasicu i cijele krompire i kuhajte dok kupus ne omekša i dok voda skoro potpuno ne ispari.

Prebacite u glinenu posudu i odozgo poredajte dimljeni file, šunku i dimljenu kobasicu. Pospite tucanom paprikom. Jelo pecite u ugrijanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobije lijepu boju.

Napomena: Krompire možete skuhati posebno i staviti ih na kraju kad stavite da se peče, zato što, ako se kuha s kupusom, postoji mogućnost da naprsne