Prava stvar za živce: KAMENČIĆ BRIGE ZA VEDRO RASPOLOŽENJE

Kamenčić brige je mali, glatki kamen, najčešće kristal, koji je ovalnog oblika i u sredini ima udubljenje, taman veličine palca. Vijekovima unazad, razni narodi koristili su ovaj kamenčić da bi se umirili i otklonili brigu kroz jednostavan ritual.

Ako ste pod stresom, nervozni ste i potrebno vam je da se umirite, a imate sklonost ka tome da vas jednostavne radnje rukama smiruju, kamenčić brige je prava stvar. On se koristi tako što ga držite u ruci i palcem prelazite preko udubljenja, kao da ga glancate.

“Za mnoge ljude, kamenčići brige su predmet kroz koji mogu da izbace stres. Ako niste osoba koja može ili želi da radi vježbe disanja ili da meditira, kamenčić je prava stvar”, kaže osnivačica popularnog studija za terapiju kristalima Ešli Livi.

Kamenčić lako možete nositi u tašni, držati u fioci na radnom mjestu ili čak u džepu. Uvijek je tu kada vam je potrebno par minuta antistresa, a pošto je od kamena, ne morate da brinete da ćete ga oštetiti ili polomiti ako ga jače pritiskate.

Interesantno je da se na palcu nalaze akupresurne tačke koje mogu popraviti raspoloženje, pa je prelaženje palcem preko udubljenja u kamenčiću i svojevrsna akupresura.

Najčešće se kao kamenčići brige koriste rozenkvarc, žad, ametist, kristalni kvarc, lapis lazuli, mesečev kamen, ahat, granit i drugi. Livijeva navodi da možete koristiti bilo kakav kamenčić, čak i neki koji ste svojevremeno donijeli s plaže kada ste bili na ljetovanju, ako je prikladnog oblika.