Prava riznica zdravlja: Avokado ide u sve recepte!

Sjajan je u čokoladnim tortama, ukusan u jelima sa mesom, savršen u salatama – avokado

Sjajan je u čokoladnim tortama, ukusan u jelima sa mesom, savršen u salatama – avokado. Pun vitamina, minerala i zdravih masti, avokado je idealan za recepte koji “traže” majonez ili ulje. Možete ga koristiti kao namaz u vegetarijanskim hamburgerima ili kao bazu za zeleni sos za pastu, samo ga izgnječite, dodajte mu parmezan i malo svježeg bosiljka.

Spada u voće, ali se zbog neutralnog ukusa može koristiti i za slana i za slatka jela. Odličan je u smutijima, kojima dodaje pomalo orašast ukus, hladnim čorbama, ali i kao glavno jelo. Oljuštite ga, izvadite sjemenke i napunite ga povrćem, sirom, i dobili ste jak vegetarijanski ručak. Može biti težak, i zato je dobro da ga ukomponujete sa laganim, kiselim sastojcima, poput limuna, crvenog luka i sirćeta.

Kada ga kupujete, vodite računa o tome da ne bude previše mekan, ali ni tvrd. Veoma mekani primjerci najbolji su za soseve, a tvrde i nezrele stavite na gril, dovoljno je 30 sekundi. Možete ga i pohovati, uvaljajte ga prvo u brašno, pa u jaja i pržite u dubokom ulju.

Meso avokada počinje da oksidira čim je u dodiru sa vazduhom, zato ga odmah upotrebite, ne ostavljajte ga da stoji. Ako baš morate da isječete avokado ranije, prekrijte ga plastičnom folijom.

Ako imate višak ove skupe namirnice, nemojte je baciti. Isjecite avokado napola, oljuštite, izvadite sjemenke i premažite sa malo limuna da ne bi poprimio braon boju, upakujte u plastičnu foliju i zamrznite. Vjerovatno neće imati isti ukus kao svjež, ali i kao takav je dobar u jelima koja traže izgnječen avokado.