Pratite zdravlje i na osnovu obima vrata; ako je obim veći od 38 cm kontrolišite srce, šećer, masnoće…

Ukoliko vam se dogodi da ne možete da zakopčate dugme od košulje ili haljine oko vrata, to može da ima velike posljedice na vaše zdravlje.
Muškarci sa većim obimom vrata imaju veći rizik od srčanih oboljenja, rezultati su studije iz Brazila. U istraživanju je učestvovalo skoro 4.000 muškaraca, nakon čega su istraživači utvrdili da je idealan obim vrata za muškarce 38 centimetara.

Muškarci čiji je obim vrata veći za samo 2,5 centimetara od prosječne veličine imaju imaju veću šansu da budu rezistentni na inzulin, povećan krvni pritisak, povišene trigliceride ili “dobar” holesterol.

Masnoće koje se nakupljaju oko vrata mogu da prouzrokuju pojavu upalnih procesa koji dovode do nakupljanja viška masti u karotidnim arterijama na vratu, što otežava rad srca, navodi se u studiji.

Muškarci koji vježbaju često imaju razvijenija ramena i veći obim vrata, ali oni neće imati iste probleme jer je riječ o mišićima, a ne o masnoćama.

Naredni korak koji bi, dakle, trebalo da napravite jeste da uzmete krojački metar i izmjerite obim vrata. Ukoliko broj bude bio veći od 38 centimetara, dobro bi bilo da zbog prevencije posjetite ljekara. On će sprovesti sve neophodne analize, izmeriti krvni pritisak, kao i šećer u krvi i holesterol.

Rezultati studije pokazali su da osobe sa obimom vrata većim od prosječnog najčešće imaju tri ili više puta veći rizik od srčanih oboljenja.