Pratite ponašanje mačke: KADA SE MAČKA TRLJA O NEPOZNATOG ČOVJEKA, PROVJERAVA KAKAV JE, A AKO VISOKO PODIGNE REP….

Kao što djeca u mami i tati vide sigurnost i zaštitu, tako i mačke doživljavaju svoje vlasnike, tvrdi dr Džon Bredšo. On dodaje da se mačke izuzetno vezuju za svoje vlasnike.
Oni nas posmatraju kao izuzetno prijateljski nastrojenu mačku-majku – kaže Bredšo. – Predu kada nas vide, jer se to povezuje sa dojenjem u bebećim danima, sjedaju na naše ćebe ili tek ispeglane stvari, misleći da smo to pripremili za njih, sretne su kada im poklonimo pažnju.
Kada se trljaju o čovjeka sa visoko podignutim repom, provjeravaju da li je on prema njima neprijateljski ili prijateljski nastrojen.
– Oni nas posmatraju kao izuzetno prijateljski nastrojenu mačku-majku – kaže Bredšo.

Doktor razbija uvriježeno mišljenje da mačke ne mogu da ostvare jaku vezu sa vlasnikom na način na koji to uspijevaju drugi kućni ljubimci.

– Naprotiv, one imaju razvijene kognitivne i socijalne sposobnosti, pa zato u vama vide roditelja – navodi Bredšo.

On objašnjava zbog čega se to dešava:

Mačke imaju sposobnost da prepoznaju kod kojih ljudi su sigurne, a kod kojih nisu. Studije pokazuju da se veliki procenat njih osjeća bezbjednije kada su u blizini svojih vlasnika. Većina u njima vidi prvi izvor sigurnosti, na način na koji to osjećaju djeca u prisustvu roditelja. S druge strane, studije pokazuju da čim odete iz prostorije u kojoj se ona nalazi, mačka počinje da osjeća nesigurnost.
Svaka mačka traži bliskost sa vlasnikom, pokušava da se uključi u sve što radite, mota se oko vas dok perete sudove ili sadite cvijeće, jer se na taj način osjeća kao dio vašeg života i time nepovratno jača osjećaj povezanosti.

Brinu
Iako ponekad izgleda kao da su sebične i misle samo na sebe, mačke su zapravo vrlo brižne. One to samo pokazuju na specifične načine, tako što vas dugo i često posmatraju oči u oči, pokazuju vam svoj stomak ili šapicama grebu po vašem… Tek onda kada vam dozvole da ih njegujete, znači da su se otvorile i da vam vjeruju.