Pratite kineski biološki sat: DOKTOR U KINI ĆE VAS PRVO PITATI U KOJE DOBA DANA IMATE TEGOBE

Kineski biološki sat pokazuje intervale po kojima energija cirkuliše kroz dijelove našeg tijela, a svaka dva sata u danu najjača je u određenom dijelu. Ako postoji neki problem, simptomi će u tom razdoblju biti najizraženiji.

Meridijani su kanali, poput krvnih žila, kojima prolazi životna energija (prana, chi, qi..) i pri tom utiče na pravilan rad čitavog tijela i razmjenu čestica u njemu. Glavnih meridijana ima 12 i svaki pripada pojedinom organu prema kojem nosi ime i koji određuje njegove funkcije. To su meridijan pluća, debelog crijeva, želuca, slezene, srca, tankog crijeva, mokraćnog mjehura, bubrega, osrčja, trostrukog grijača, žučne kese i jetre.

Prema teoriji yin/yang, meridijani se dijele u 6 parova – 6 yin i 6 yang meridijana.

Yin meridijani obuhvataju pune organe koji vrše funkcije prikupljanja, čuvanja i prerade hrane i energije u organizmu: pluća, slezena, srce, bubrezi, srčani dio i jetra.
U yang meridijane spadaju šuplji organi čija je funkcija razmjena, izlučivanje: debelo crijevo, želudac, tanko crijevo, mokraćni mjehur, trostruki grijač i žučni mjehur.

Po pravilima kineske medicine i po zakonu ritma, svaki meridijan koji odgovara određenim organima i tjelesnim funkcijama, u ciklusu od 24 sata radi “punim snagom” i to 2 sata, dok 12 sati kasnije, takođe za vrijeme od 2 sata – se odmara tj. ima najniži stepen aktivnosti.

Doktor u kineskoj medicini će prvo pitati pacijenta u koje doba dana se pojavljuju simptomi neke bolesti ili poremećaja u tijelu. Po tome će znati u kojem delu tijela je problem, odnosno energija cirkuliše otežano ili gdje je previše energije, što takođe nije dobro.

Nije loše pratiti biološki sat i zapisivati u koje doba dana se pojavljuju tegobe, poput umora, bolova i slično. Takođe, dobro je zabilježiti i vrijeme u kojem imate najviše energije i kada se budite tokom noći – i to ukazuje na problem s određenim dijelom tijela.

Vrijeme maksimalne funkcije:

Od 1 do 3 h JETRA: (detoksifikacija, mišići i oči)
Od 3 do 5 h PLUĆA (koža)
Od 5 do 7 h DEBELO CRIJEVO (asimilacija, eliminacija, koža)
Od 7 do 9 h ŽELUDAC (limfa, hrana i probava)
Od 9 do 11 h SLEZENA, GUŠTERAČA (limfa, hrana i probava)
Od 11 do 13 h SRCE (arterije, cirkulacija krvi)
Od 13 do 15 h TANKO CREVO (probava, asimilacija, arterije)
Od 15 do 17 h MJEHUR (kosti, zubi, eliminacija, čišćenje)
Od 17 do 19 h BUBREZI (kosti, zubi, uši, filtracija, eliminacija)
Od 19 do 21 h SRČANI OMOTAČ (stezanje krvnih žila)
Od 21 do 23 h TROSTRUKI GRIJJAČ (termoregulacija)
Od 23 do 1 h ŽUČ (probava, mišići, oči)

Vrijeme minimalne funkcije ili odmora:

Od 1 do 3 h TANKO CRIJEVO (probava, asimilacija, arterije)
Od 3 do 5 h MJEHUR (kosti, zubi, eliminacija, čišćenje)
Od 5 do 7 h BUBREZI (kosti, zubi, uši, filtracija, eliminacija)
Od 7 do 9 h SRČANI OMOTAČ (stezanje krvnih žila)
Od 9 do 11 h TROSTRUKI GRIJAČ (termoregulacija)
Od 11 do 13 h ŽUČ (probava, mišići, oči)
Od 13 do 15 h JETRA (detoksifikacija, mišići, oči)
Od 15 do 17 h PLUĆA (koža)
Od 17 do 19 h DEBELO CRIJEVO (asimilacija, eliminacija, koža)
Od 19 do 21 h ŽELUDAC (limfa, hrana, probava)
Od 21 do 23 h SLEZENA, GUŠTERAČA (limfa, hrana, probava)
Od 23 do 1 h SRCE (arterije, cirkulacija krvi)

Kada je jedan organ na svom vrhuncu energije, onaj na suprotnoj strani biološkog sata (12 sati razlike) nalazi se na najnižem energetskom nivou. Npr. između jedan i tri sata jetra dostiže svoj vrhunac, a tanko crijevo je na najnižem nivou energije. Zato, ako jedemo kasno noću, hrana se ne apsorbuje dobro u tankom crijevu, znači, treba izbjegavati neke aktivnosti u vrijeme kad je energija organa uključenog u tu aktivnost najniža.

Ako postoje bolesti viška energije koji opterećuju dotični organski sistem, oni u to vrijeme pokazuju najjače simptome i to je vrijeme pogodno da se uzimaju sredstva za smanjenje suvišne energije. Ako naprotiv dotični organi u to maksimalno vrijeme pokazuju slabost treba ih jačati.

Prirodna medicina raspolaže sa mnoštvom sredstava kojima se može intervenisati i u slučaju viška, kao i manjka energije bilo akupunkturom, homeopatijom, ljekovitim biljem, kao i drugim sredstvima.

 

error: Content is protected !!