PRATITE BROJEVE NALJEPNICA NA VOĆU; NE KUPUJTE ONE KOJI POČINJU SA BROJEM 8

Voće uzgajano uz pomoć vještačkog đubriva ima brojeve 3 i 4, organski uzgojeno počinje sa brojem 9, a genetski modifikovano počinje sa brojem 8

Većina ljudi ne obraća pažnju na naljepnice na kori voća, već ih instinktivno skida prije jela. Čak i kada ih primijeti, rijetko ko zna šta te deklaracije znače. Stručnjaci objašnjavaju da one tamo nisu bez razloga.

Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraciji treba da se nalazi i broj koji otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća. Deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inostranstva.

Naljepnica s četiri broja

Ako voće ima deklaraciju s četiri broja, i počinje s brojem 3 ili 4, znači da je uzgajano pomoću vještačkog đubrva, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su važila u posljednjih pedesetak godina. Limun je, na primjer, označen brojem 4033, dok banane nose brojeve 4011.

Naljepnica s pet brojeva

Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet – od kojih je prvi broj 9, to znači da je organski uzgajano. Takva deklaracija garancija je toga da je voće uzgajano bez đubriva i pesticida. Na primjer, organski uzgojene banane nose broj 94011.

Prvi broj na deklaraciji je 8

Ovo je možda i najvažnija deklaracija jer predstavlja voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se na osnovu pet brojeva od kojih je prvi uvijek 8. Na primjer, takve banane imaju na sebi broj 84011.