Prati vas osjećaj slabosti, drhtavica, gubitak kilograma, ograničen rast…VAŠE TIJELO VAPI ZA FOSFOROM!

Zbog povoljnog djelovanja na zdravlje, fosfor se smatra veoma važnim mineralom i sastavnim dijelom čovjekove ishrane. Po obilnosti je drugi mineral u ljudskom tijelu. Sastavni je dio ljudskih kostiju, pa se ne može zamisliti da čovjek napravi ijedan pokret, a da u svom tijelu ne sadrži određenu količinu fosfora. Pored toga što uveliko doprinosi čvrstini kostiju i zuba, fosfor pospješuje aktivnosti mozga, bubrega, srca i drugih vitalnih organa čovjeka.

Simptomi nedostatka fosfora

Oslabljele kosti i neugodan osjećaj u zglobovima najveći su simptomi nedostatka fosfora. Fosfor, zajedno sa kalcijem ima ulogu jačanja kostiju, pa zbog toga nedostatak ovog minerala može dovesti do osjećaja slabosti, karijesa, rahitisa i drugih problema povezanih s kostima. Nedostatak apetita, nervoza, drhtanje, gubitak kilograma, ograničen rast su također simptomi nedostatka fosfora u čovjekovom tijelu.

Hrana bogata fosforom

Namirnice koje spadaju u najvažnije izvore fosfora su meso, orašasto voće, mahunarke i mliječni proizvodi. Suncokretove sjemenke, riža, bijeli hljeb, krompir, brokula i grašak također se nalaze na listi namirnica bogatih fosforom. Drugi izvori fosfora su kikiriki maslac i gazirana pića. Pri balansiranju fosfora u ishrani, najbolje se posavjetovati sa ljekarom.

Zdravstvene prednosti fosfora

Učvrščivanje kostiju

Fosfor je povezan sa održavanjem procesa rasta, zdravlja kostiju i zuba. Zajedno sa kalcijem jača kosti, sprječava osteoporozu, a pomaže i u održavanju zdravlja desni i zubne cakline. Ovaj mineral obezbjeđuje zdrav život i osnova je za jaku koštanu strukturu čovjeka.

Izlučivanje

Fosfor održava normalno stanje i funkciju bubrega tako što se izlučivanjem ispušta suvišan otpad iz bubrega.

Umanjuje slabost

Odgovarajući nivo fosfora u organizmu doprinosi otklananju problema kao što je slabost, utrnulost ili umor. 1200 mg je normalna količina fosfora potrebna odrasloj osobi.

Jačanje moždane funkcije

Odgovarajuća količina fosfora u organizmu održava i normalno funkcionisanje moždanih ćelija.

Balansiranje hormona

Osigurava da hormoni, posebno oni koji su potrebni za reproduktivno zdravlje uvijek budu prisutni u normalnom, uravnoteženom obliku.

Obnavljanje ćelija

Fosfor doprinosi obnavljanju i održavanju različitih tjelesnih ćelija koje su sklone svakodnevnom trošenju. Osigurava normalan razvoj ćelija i njihovu aktivnost.

(aura.ba)