Pranjem ovih namirnica činite više štete nego koristi

Iako vam izgleda logično da prije spremanja ručka, operete svaku namirnicu, kod nekih to donosi više štete nego koristi


Pranjem piletine ne rješavate problem bakterija i uzročnika bolesti, već ih širite na ruke i kuhinjsku krpu, tvrde stručnjaci.

“Pranjem sirove piletine vjerovatno ćete raširiti bakterije po cijeloj kuhinji, uključujući čiste površine kao što su ploče i kuhinjske krpe”, upozoravaju stručnjaci.

Jedini efikasan način da se riješite bakterija je kuhanje, a ovo pravilo važi i za ribu i crveno meso.

Savjet je da meso eventualno obrišete papirnim ubrusom kako biste se riješili viška vlage, ali svakako i nakon toga obavezno dezinfikujte sudoperu i radnu površinu. Osim toga, nemojte prati ni pečurke, jer se one u dužem kontaktu s vodom mogu mijenjati u smislu ukusa i konzistencije. Bolje ih isperite i osušite papirnim ubrusom kako ne bi izgubile elastičnost i postale vodenaste.

Takođe, i jaja spadaju u namirnice koju nikada ne treba prati. Stručnjaci ističu da se na jaja često stavlja zaštitna supstanca koja sprječava kontaminaciju bakterijama, a voda uništava tu zaštitu.

Mnogi ljudi griješe jer nakon kuhanja peru tjesteninu, ali to je pogrešno, jer voda u kojoj se tjestenina kuhala sadrži skrob i doprinosi ukusu.