Praktični religijski savjeti i metode za očuvanje zdravlja i liječenje bolesti: Vrućica – čisti tijelo od bolesti i grijeha

Prenosimo dio poglavlja iz knjige Poslanikova medicina o vrućici. Enes r.a. pričao je da je Božiji Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Ako osjetite vrućicu, tuširajte se hladnom vodom tri noći svaki put do zore.” Kad je Božiji Poslanik, s.a.v.s., imao povišenu tjelesnu temperaturu, uobičavao je tražiti bocu hladne vode i izlijevao ju je na glavu, ili je uzimao njome gusul.

Božiji Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “Jačina je vrućice ta koja prži silno kao da je puštena iz ključale džehenemske vatre, pa je stoga ohladite sa vodom.” U prošlosti, ovo je obraćanje zbunilo većinu neiskusnih liječnika i hakima, koji su čak bili u mogućnosti uvjeriti neke nevjerne (sumnjičave) kanoniste da gledaju na to kao na nevjerodostojan (apokrifan) hadis.

Vrste vrućice

Često otkrovenja postanu kontroverzna među upućenima kad se pogrešno razumiju. Ipak, slijedeći modernu medicinsku praksu, uobičajeno je među pedijatrima da propišu djetetu koje boluje od vrućice hladnu vodenu kupku sve dok se vrućica ne smanji.

Poslaničko obraćanje ima dva značenja: prvo je uopćeno za sve ljude, a drugo je isključivo i odnosi se samo na neke ljude. Drugo tumačenje posebno se odnosi na ljude koji žive u izrazito toplim predjelima kao što su stanovnici Arapskog poluotoka. U njihovom slučaju uobičajeno je da se pati od kratkotrajnih vrućica koje su posljedica izlaganja visokim vrućinama, a ovo mora biti liječeno pijenjem hladne vode ili kupanjem u njoj.

Kako god, izloženost izrazitoj hladnoći također može izazvati ovakve kratkotrajne vrućice, a ovakav slučaj može biti liječen pijenjem vrućih pića ili kupanjem u toploj vodi. Ovdje ponovo mi raspoznajemo teoriju suprotnosti.

Pozivajući se na tibb medicinu, vrućica je biološki neprirodna temperatura koja nastaje u srcu i raste kroz opadanje (stagnaciju) određenih krvnih hormona koji su povezani s duhom ili dušom (opisano od Galena kao pneuma); i kroz nošenje u središnjem smjeru kroz vene i arterije ovakva temperatura širi se cijelim tijelom i raste do prouzročenja biološke neravnoteže, a ona štetno djeluje na prirodne funkcije tijela.

Postoje dvije vrste vrućica: kratkotrajna vrućica, koja je uzrokovana upalom, pretjeranim kretanjem, ili izloženošću velikoj ljetnoj vrućini ili smrzavajućoj zimskoj hladnoći; pored drugih slučajeva i traumatska vrućica, koja se dijeli u tri kategorije.

Traumatska vrućica nastaje iz krvi, kao jedne od četiriju tjelesnih izlučevina razvija (povisuje) temperaturu koja se širi kroz cijelo tijelo: kad je temperatura povezana s dušom, a nazvana je jednodnevna vrućica (kratkotrajna), i može trajati do tri dana; kada je vrućica povezana sa četiri osnovne tjelesne izlučevine, zvane: žuč (žuta žuč), sluz, i punokrvnost, što je nazvano truležima; i napokom kad vrućica nastaje iz primarnog organa, što je nazvano iscrpljujuća, a kasnije se razvija u više vrsta.

Pozitivne strane

Ponekad, obje kratkotrajne vrućice i traumatske vrućice proizvode biološke koristi koje ne može postići ni jedan opći lijek. Ustvari, neke bakterije uzrokuju bolest dok drugi mikrobakterijski organizmi i enzimi uzrokuju fermentaciju (vrenje) koje pomaže razdvajanju molekularnih kompleksa (složenih molekula) u organske spojeve.

Ovakva je fermentacija neophodna za kreiranje proteina u tijelu. Jednodnevna vrućica koja izaziva odumiranje može tako pomoći tijelu da razvije potrebne bakterije i enzime koji bi se teško drugčije razvili.

Druge prednosti koje ovakve vrućice proizvode uključuju koristi za pacijente oboljele od oftalmije i trahoma hroničkog spazma i toničkog spazma (brojnika kontrakcija i toničkih kontrakcija) između ostalih. U određenim slučajevima učeni liječnici i iskusni hakimi smatraju prestanak vrućice dobrim znakom za oporavljanje kad je bakterijski uzrok fermentacije tretiran s “pravim lijekom “.

Poslanikovo obraćanje: “… ohladite je vodom” isto tako može podrazumijevati lijek za kratkotrajne vrućice kroz kupanje pacijenta u hladnoj vodi, ili dajući mu da pije ledenu vodu. U ovom slučaju, akutno stanje će se znatno smanjiti i ohladiti kroz kontakt sa ovako hladnom tvari, ne izazivajući biološke reakcije u tijelu.

Galen je prepoznao koristi upotrebe hladne vode protiv nadolazeće kratkotrajne vrućice u njegovim komentarima: kad debela mlada osoba sa zdravom kožom pati od kratkotrajne vrućice uzrokovane izrazito toplim vremenom, bez očigledne bolne upale ili infekcija, ona može smiriti vrućicu kupanjem ili plivanjem u hladnoj vodi … U stvari, mi obično prihvatamo ovakvu praksu za vruća podnebija. ” Iste je potvrde napravio i hakim EI-Razi za liječenje vrućice kad je pacijent još fizički jak, i pod istim uvjetima opisan im kod Galena.

Čišćenje grijeha

Kao što je Allah Svemogući propisao hladnu vodu koja gasi žeđ, voda na ovom svijetu ohladit će uzavrele otvore džehenemske vatre. Enes r.a. pričao je da je Božiji Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Ako osjetite vrućicu, tuširajte se hladnom vodom tri noći svaki put do zore.” Kad je Božiji Poslanik, s.a.v.s., imao povišenu tjelesnu temperaturu, uobičavao je tražiti bocu hladne vode i izlijevao ju je na glavu, ili je uzimao njome gusul.

Ibn-Madždže izvijestio je da je Ebu-Hurejre prenio hadis u kojem je vrućica spomenuta prije nego što ju je spomenuo Božiji Poslanik, s.a.v.s., i čovjek ju je kleo. Božiji Poslanik, s.a.v.s., uzvratio je: “Ne kuni je, jer ona čisti tijelo od grijeha na isti način na koji vatra skida prljavštinu sa željeza”. Ovo je velika istina, jer je vrućica praćena uzdržavanjem od hrane, postom, propisivanjem (hranidbene) dijete i uzimanjem “pravog lijeka”, od kojih su svi lijekovi koji pomažu u izbacivanju prljavština iz tijela i u mjerenju tjelesnih funkcija, njihovom izjednačavanju, i čišćenju njegovih tvari.

Što se tiče uloge vrućice u čišćenju nečijeg srca od prljavština i nečistoća, ili liječenju određenog srca i vaskularnih bolesti ili tumora, ove stvari ostavljamo kardio-specijalistima da ih prepoznaju, ali zasigurno, Božiji je Poslanik govorio istinu. Manjeviše, kada dođe do određene srčane bolesti koja postane beznadežna, ništa je ne može izliječiti.

Božiji Poslanik, s.a.v.s., je rekao i: “Ko god od vas boluje od vrućice, koja je dio džehenemske vatre, neka je ugasi hladnom vodom. Neka potraži rijeku, stane u nju okrećući se struji poslije zore, a prije izlaska sunca, i moli s imenom Allaha: “Gospodaru, povrati zdravlje Tvog roba i potvrdi istinu koja je izgovorena Tvojim Poslanikom, s.a.v.s.” Mora se zatim uroniti tri puta ponavljajući istu dovu, i raditi tako tri jutra uzastopno. Ako je još potrebno, može se ovo raditi pet jutara, ili čak primjenjivati ovaj lijek maksimalno devet jutara, jer ovakva vrućica neće trajati više od devet jutara Božijim dopuštenjem.”

(arhiv Aure)