Praktični religijski savjeti i metode za očuvanje zdravlja i liječenje bolesti: Nekoliko savjeta za glavobolju iz islamske medicine

Migrena ili hemicrania uzrokovana je začepljenjem krvnih sudova (embolia) u mozgu koje se razvija dalje u tom pogledu ili teži tome. Ovakvo je začepljenje posljedica stranih materija što se šire krvlju (strujom krvi), a mogu biti pokvareni mjehurići zraka ili isparina, ili je uzrokovano prevladavanjem tjelesnih izlučevina ili prodorom hladnoće ili toplote u tjelesne izlučevine

U knjizi “Poslanikova medicina” stoji kako je opća glavobolja uzrokovana neravnotežom kombinacije četiri osnovne tjelesne izlučevine. Tipična glavobolja (ar. suda) može biti kako masivna tako i djelimična.

Kada je periodična i ograničena na jednu stranu glave, nazvana je migrenom ili hemikranijom (ar. šakika), a kada se prostire čitavom glavom, nazvana je u arapskom bajda, havsa ili kaciga radi a sveobuhavatnosti bola glave kao što kaciga pokriva cijelu glavu. Kada bol pogađa stražnji dio glave, naziva se cefalgijom, a postoje mnoge vrste glavobolja s isto toliko uzročnika.

Migrena

Uopćeno govoreći, glavobolja je posljedica toplote i vrućice u glavi zbog akumulacije isparina koje traže izlaz van, i u nemogućnosti takvog izlaska, one uzrokuju intenzivno jaku glavo bolju. Kada se ovakve isparine rašire glavom i šire se nekontrolirano, one uzrokuju povećanje količine tečnosti u kranijumu, oticanje membrane glave, i kada one ne popuštaju, uzrokuju vrstu glavobolje koja je nazvana delirijum (ar. sidr).

Dakle, vrućica glave, čak bez oticanja, ponekad uzrokuje nekontrolisane emocije, nespokojstvo, uskogrudost i nepovezan govor, inače poznat kao lažni delirijum.

U pomenutoj knjizi stoji da postoji još nekoliko vrsta glavobalja, čak 20. Nadalje, u Poslanikovoj a.s. medicini poseban akcenat dat je na migrenu.

Migrena ili hemicrania uzrokovana je začepljenjem krvnih sudova (embolia) u mozgu koje se razvija dalje u tom pogledu ili teži tome. Ovakvo je začepljenje posljedica stranih materija što se šire krvlju (strujom krvi), a mogu biti pokvareni mjehurići zraka ili isparina, ili je uzrokovano prevladavanjem tjelesnih izlučevina ili prodorom hladnoće ili toplote u tjelesne izlučevine (ar. ah/at).

Posebni simptomi migrene jesu abnormalno brz puls, ili abnormalno visok krvni pritisak. Stavljanje poveza oko glave svladat će bol. U svojoj knjizi “Poslanikova medicina”, Ebu-Na'im naveo je da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., ponekad bolovao od migrene što ga je zadržavalo kod kuće dan ili dva. Ibn-Abas rekao je da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., jednom održao hutbu (propovijed) a vrpca mu je bila oko glave.

Uopće, vezivanje vrpce oko glave umanjuje intenzitet migrene (ar. šakika) jednako dobro kao i kod drugih tipova glavobolje.

Liječenje glavobolje

U knjizi “Poslanikova medicina” od Ibn-Kajjima el-Dževzija se navodi da se svaka vrsta glavobolje tretira se u skladu sa svojom vrstom i uzrokom. Ponekad glavobolja može biti tretirana purgativom ili izazivanjem povraćanja, a ponekad može biti tretirana jednostavno odmorom, tišinom i spokojstvom. Ostale vrste liječe se pritiskom vrpcom ili nanošenjem hladnih obloga ili ponekad čak toplih obloga, ili izbjegavanjem buke i mirovanjem.

Kada je medicinski uzročnik glavobolje pravilno dijagnosticiran, može se razumjeti da tretman koji je koristio Allahov Poslanik, s.a.v.s., kao što je nanošenju kne na glavu, djelomičan ili ograničen lijek za glavobolju. Ovaj je tretman posebno djelotvoran u ekstremno toplim predjelima kao što je Arapski poluotok. Stoga, kada glavobolja nije uzrokovana štetnom materijom koja zahtijeva purgaciju, onda nanošenje ukuhanog soka od kne (ukuhane kne) na površinu lobanje može biti korisno.

U liječenju glavobolje kna također može biti nanošena kao topla obloga načinjena od njenog praha pomiješanog sa ocatom. Ovo će odstraniti bol i umiriti nerve. Koristi ovakve aplikacije nisu ograničene na liječenje glavobolje, i to je korisno za gotovo svaku bol udova a djelovat će i na tonus mišića. Upotrebljavanje toplih obloga od kne kao poveza oko “nabreknutog tkiva” usljed vrućine ili oko nabreknutog tkiva tijela umirit će upaljeno područje.

Preneseno je u Buharijinom “Tarihu”, a navedeno je i od Ebu-Davuda u njegovoj zbirci hadisa da kad god se neko žalio Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., na glavobolju, on bi propisivao puštanje krvi zarezivanjem kože u kupicu, a kad god bi mu se neko žalio na bol u stopalu, on bi propisivao njegovo oblaganje u knu. Imam Tirmizi je prenio u svojoj zbirci hadisa da je Selma ummu Rafi’ rekla: “Kad god bi se Allahov Poslanik, s.a.v.s., žalio na ranu ili glavobolju, nanio bi knu na nju.”

A u knjizi “Mudrosti islamske medicine” navedena su, između ostalih, i ova dva lijeka za glavobolju:

  • Salim ibn Ibrahim prenio je od Al-Daylamija, od Dawud al-Raqqija, koji mu je rekao: “Bio sam sa Abu Abdillahom Es Sadikom kada je ušao čovjek iz Horasana, koji je obavljao hadždž. Poselamio je Imama i postavio neka vjerska pitanja. Imam mu je poceoe to objašnjavati. Tad mu čovjek reče: ‘O sine Allahova Poslanika, otkako sam napustio svoju kuću, stalno trpim glavobolju.’ Es Sadik mu reče: ‘Idi odmah u saunu i nemoj ništa činiti dok ne poliješ po sebi sedam pregršti tople vode. Svaki put izgovori Allahovo  ime, i poslije toga nećeš imati bolova, voljom Uzvišenog Allaha.’”
  • Amar al-Duhnija je rekao: “Požalio sam se Abu Abdillahu na glavobolju, te mi je on  rekao: ‘Kada završiš svoj farz-namaz, digni svoj desni kažiprst na svoje oči i reci  sedam puta dok kružiš svojim prstom preko svoje desne obrve: O Samilosni, izliječi me. Potom pređi sedam puta preko lijeve obrve i reci: O Blagodarni, izliječi me. Tada  smjesti svoj desni dlan na svoje čelo i reci: O Ti, u čijoj vlasti je sve što je na Nebesima i na Zemlji, blagoslovi Muhammeda i njegovu porodicu, i umiri ono što je u meni. Tada se digni i klanjaj nafilu.’”

 

Povezani sadržaj:

Praktični religijski savjeti i metode za očuvanje zdravlja i liječenje bolesti: Što su ljudi religiozniji, boljeg su zdravlja