POŽUTJELA FOTOGRAFIJA SA ILIDŽANSKOG FESTIVALA 69. GODINE: LEPA, ŠERBO, JOVICA, BRANKO, MUHAMED..

Na fotografiji sve velikan do velikana: Ismet Alajbegović Šerbo, Jovica Petković, Lepa Lukić, Branko Pavlović… Snimak je nastao za vrijeme održavanja festivala „Ilidža 69“.

To je, inače, bila najjača muzička manifestacija u bivšoj Jugoslaviji, a te 1969. godine bilo je baš dosta hitova i zvijezda. Nedžad Salković „Ah ljubav, ljubav“, Muhamed Mujkanović „Proklet da je život cijeli“, Medeljko Bilkić „Ilidžanko, ti Bosanko“, Bora Spužić Kvaka „Stara pjesma“, Lepa Lukić „Oplakana ljubav“, Silvana Armenulić „Daruj mi noć, daruj mi tren“, Tozovac „Violino, ne sviraj“…

Ni Šerbo, ni Jovica nisu više među živima. Festival „Ilidža“ je na infuzijama, a na račun njenog imena „peru“ se novci od turističke takse. Načelnik Općine je ključna figura, a pare uzimaju (zavisno od pogodbe) Faruk Drina, BHRT ili „Hayat“.

Lepa Lukić je te godine sa „Oplakanom ljubavi“ uzela prvu nagradu publike. I to je bio prvi slučaj da žena pobijedi na „Ilidži“.

Još jedna zanimljivost za „Oplakanu ljubav“. Ovu pjesmu Budimir Jovanović je komponovao za Silvanu Armenulić, ali ona je to odbila. Uzela je daleko težu i zahtjevniju pjesmu „Daruj mi noć, daruj mi tren“, autora Selvera Pašića. Za „Oplakanu ljubav“ je kazala da je to „pjesmuljak“ i da to nikada ne bi snimila. Kasnije joj je Lepa prkosila prvom nagradom, a Silvana nije čak ušla ni u finale. (aura)