Poznati u komi: vozač formule usporio, oskarovka se probudila, izraelski premijer koma-rekorder

Schumaher, koji  nakon pada i udarca u glavu zapada u stanje kome, nije prva poznata osoba koja je pala u besvjesno stanje. Vice Vukov je godinama ležeći u komi čekao smrt. Stevie Wonder, Sharon Stone i George Michael su okusili nekoliko dana kome. Rekorder po broju godina  provedenih u komi, je bivši izraelski premijer Ariel Sharon. Schumaher mjesecima leži u komi, ljekari i porodica čekaju buđenje do kojega neće ubrzo doći.

Slavni njemački vozač vozio je mnoge trke i premostio mnoge prepreke ali ga je bezazleno zimovanje vrhunskog sportistu prikovalo je za postelju. Pad pri skijanju, 29. decembra 2013., rezultirao je više mjesečnom komom. Najuspješniji vozač Formule 1, sedmerostruki prvak svijeta, pobjednik  Grand Prix trka, jedan od najaktivnijih sportista, nepokretno leži u francuskoj bolnici u Grenoblu. Michael Schumaher još uvijek leži u komi, čeka promjenu…

Radi se o besvjesnom stanju tijela koje može trajati: danima, mjesecima pa i godinama. U stanju kome očuvaju se samo vitalne funkcije tijela, kao što su disanje i krvotok. Prestaju refleksivne mišićne funkcije, vid i mogućnost konzumiranja hrane. Schumaher koji  nakon pada i udarca u glavu zapada u stanje kome, nije prva poznata osoba koja je pala u besvjesno stanje.

Slavni u stanju kome

Poznati hrvatski interpretator zabavne muzike i bivši saborski zastupnik Vice Vukov, 2005. godine na izlazu iz hrvatskog Sabora, padom je ozlijedio glavu. Nakon odlaska  u bolnicu ustanovljeno mu je stanje kome, u kojoj je proveo 3 godine. Vice Vukov nakon pada nikada nije došao svijesti. Iz nesvjesnog stanja prešao je na drugi svijet.

I svjetske zvijezde padaju u komu. Slijepi američki pjevač Stevland Morris, javnosti poznatiji kao Stevie Wonder slijep je od rođenja. Pored odsustva vida, život mu je donosio razna iskušenja koja su se odražavala na njegovo tijelo i zdravlje. 1973. usljed teške saobraćajne nesreće zadobio je udarac u glavu. Pao je u komu koja je trajala četiri dana, ubrzo je slijedio brz oporavak. Stevie Wonder,  čije umjetničko ime prevedeno iz engleskog jezika znači Stivi Čudo, nekoliko mjeseci nakon buđenja iz kome nastupio je na koncertu u Madison Square Gardenu, kao da mu nije bilo ništa.

Oskarovka Sharon Stone, jedna od žena koja je uvrštena na ljestvicu 50 najljepših na svijetu, okusila je i gorku stranu života. 2001. godine usljed moždanog udara, pucanja arterija i jakog  unutrašnjeg krvarenja, podvrgla se teškoj operaciji vezivanja krvnih sudova. Nakon operacije slijedila je devet dana duga koma, iz koje se glumica uspješno izvukla. Unutar tog stanja, glumica je doživjela neobična iskustva.

Jedanaest godina nakon kome, progovorila je o „bijeloj svjetlosti“ koja je obasjavala dok je bila u nesvjesnom stanju.

George Michael, jedan od najpopularnijih pop pjevača današnjice, zbog posljedica pneumonije (smetnje u radu pluća), 2010. godine bio je hospitaliziran. Nakon buđenja iz kome, liječnicima se obratio poptuno drugačijim naglaskom. Utvrdili su, da se radi o smetnji koja zadesi samo stotinjak ljudi. Tako je George postao jedan od rijetkih zemljana koji je imao “sindrom stranog naglaska”. Medicina taj fenomen objašnjava smanjenjem kisika ili ozljedama mozga koje privremeno promjene način govora.

Rekorder po broju godina provedenih u komi je preminuli bivši izraelski premijer Ariel Sharon. Osam godina vegetativnog stanja koje je slijedilo nakon moždanog udara, bivšem izraelskom premijeru nisu bile dovoljne za oporavak. Preminuo je u 85. godini života.

Michael Schumaher bi mogao biti slične sudbine. Neptun u šestoj astrološkoj kući donosi: nejasne dijagnoze, omamljenost, komatozna stanja i loše zdravlje. Tranzitni Saturn će potencirati ove utjecaje i odvesti ga u stanje ozbiljne stagnacije, što stanje kome i jeste. Čekaju ga teža iskušenja na zdravstvenom području, oboljenja, komplikacije, spor ili nikakav oporavak. Uska osma astrološka kuća u znaku Jarca, govori o dugom životnom vijeku i produženom procesu umiranja. Zato bi koma mogla biti dugotrajna, neizvjesna i tragičnog završetka.

/Izvor: Aura.ba/ Autor: Azra Dramalija/