Poznati pisci koji su se borili sa demonima u glavi: Epizode depresije, jednogodišnjeg ćutanja, samoubistva i nervni slomovi

U knjigama nekih od njih smo zaista uživali, neka su prava remek djela, ali da li znate da su mnogi veliki pisci patili od psihičkih oboljenja?

Ernest Hemingvej

Dobitnik Pulicera za knjigu “Starac i more”, Ernest je imao problem sa pićem, ali patio je i od bipolarnog poremećaja. Zbog toga je na kraju, izvršio samoubistvo.

Lav Tolstoj

Tvorac “Ane Karejine” i “Rata i mira”, Lav Tolstoj zaista je napisaoˇprava remek djela, koja su uvrštena u sam vrh svjetske književnosti. S druge strane, Tolstoj je imao ozbiljne i teške depresivne epizode.

Džonatan Svift

Englesko- irski pisac, koji je zaslužan za knjigu “Guliverova putovanja”, imao je teške epizode lucidnosti i agresije, nakon čega bi ćutao i bio miran i do godinu dana.

Edgar Alan Po

Cijelog života, Po se borio sa demonima u svojoj glavi, jednako kao i u svojim djelima. Tako je a 1849. godine pronađen kako u delirijumu luta ulicama Baltimora, ne znajući da kaže kako je tu završio. Umro je u lokalnoj bolnici sljedećeg dana.

Virdžinija Vulf

Pored depresije s kojom se borila, Virdžinija je imala i nekoliko nervnih slomova. Na kraju, napunila je džepove kamenjima i utopila se u rijeci, 28. marta 1941. godine. (edukacija.rs)