Poznati indijski guru savjetuje: Ovih 5 navika promijeniće vam život!

Poznati indijski guru i zagovornik alternativne medicine ajurvede Dipak Čopra, objašnjava da “radikalno blagostanje prevazilazi samo dobro zdravlje”.

Ovo je stanje u kome je vaše tijelo neprestano puno radosti i energije, vaše srce je puna ljubavi i saosjećanja, vaš um je miran, živahan i razmišljajući – i konačno, i što je još važnije, život je pun lakoće postojanja, bezbrižnosti i radost. Ovi kvaliteti automatski dovode do lijepog tijela i pozitivnog stanja duha.

Ipak, život je pun izazova, sa stresom se suočavamo svakodnevno – da li je uprkos tome moguće živjeti tako da smo uvijek ispunjeni blagostanjem? Čopra navodi da se i sam suočavao sa takvim izazovima, ali da ukoliko nešto želimo, sve je moguće.

Iako ima 70 godina, Dipak Čopra je izuzetno vitalan i kako tvrdi, njegova biološka starost ne prelazi više od 35 godina. Kako to uspijeva?

Tajna je u sljedećih 5 navika koje njeguje:

čvrst i miran san svake noći
svaki dan nekoliko molitvi
zdrave emocije poput ljubavi, saosjećanja, radosti i mira
najmanje 10 000 koraka dnevno
dobra hrana

Dipak čopra se svakog jutra budi u 5 ujutru, a preferira isključivo ajurvedski način ishrane. Iako je nekada često jeo meso, sada je zagovornik vegatrijanske ishrane uz dodatak morskih plodova. Ističe da u svom jelovniku svaki čovjek treba da ima hranu koja se uspješno bori protiv upala, kao što su bobičasto voće, paradajz, đumbir i kurkuma.