Poznati američki onkolog Mark Hyman otkriva kako spriječiti i liječiti jednu od najtežih bolesti modernog društva: DA VAS RAK ZAOBIĐE!

  Veliki broj ljudi hoda okolo potpuno nesvjesni da u njima raste tumor, i vjerujem da možemo učiniti nešto da se spriječi njhov rast i održi zdrav organizam. Umjesto da ljudsko tijelo dijelimo na organe, funkcionalna medicina problemu pristupa sistematski – mora se liječiti čitav sistem, a ne simptom; uzrok, a ne bolest. To što znate naziv bolesti od koje bolujete ne znači i da znate šta tačno nije u redu s vama i šta učiniti – kaže Mark Hyman

Onkolog Mark Hyman (60) poznati je američki promoter zdravog načina života, a tokom gostavanja u raznim emisijama šiom Amerike najčešće govori o uzrocima i načinima liječenja raka. Mark se pridržava princima funkcionalne mediicne, koja pretpostavlja postojanje veze između vanjskog svijeta i ljudskog endokrinog, probavnog i imunološkog sistema.

Doktor Hyman tvrdi da je uzrok hronične bolesti, uključujući i onkološke bolesti pogrešan način života. Stoga, prevencija i liječenje ne treba da počnu sa lekovima već sa promjenom načina života.

 

  Gdje griješi konvencionalna medicina?

 

  • „Hej Mark, šta da radim ukoliko mi, ne daj Bože, bude dijagnosticiran rak?“, upitao me nedavno jedan prijatelj. Dugo sam razmišljao o njegovom pitanju, posebno jer sam se tokom karijere više puta susretao sa oboljelim od raka, a među njima su bili moji prijatelji kao i neki članovi porodice.

 

  • Problem je u tome što konvencionalna medicina pravi greške kada je u pitanju liječenje raka. Dobri smo u rezanju, zračenju, i davanju lijekova pacijentima, aali mnogi doktori ne uspijevaju otkriti sam uzrok raka. Doktori će vam reći da vam je bolesna jetra, srce, bubrezi ili mozak, ali vam rijetko znaju otkriti uzrok.
  • Umjesto da stalno pitamo pacijente od čega boluju i da im nabrajamo koje lijekove da koriste, morase se upitati ZAŠTO se bolest uopšte pojavila i koji su glavni uzroci koji dovode do bolesti. Moderna medicina bolesti pristupa poput mehaničara koji pokušava odgonetnuti šta nije u redu s vašim automobilom slušajući zvukove koje ispušta umjesto da zavire ispod haube.
  • Funkcionalna medicina nam omogućava upravo to – da zavirimo ispod površine i daje nam način za prepoznavanje stanja u kojoj bolest napreduje i pokazuje nam kako započeti promjenu tih stanja – kaže Hyman.

 Šta još možemo napraviti?

Funkcionalna medicina je grana medicine orjentisana na pacijenta. Umjesto posmatranja zdravstvenih problema i bolesti, posmatra se osoba, kao individua koja ima određene disbalanse, simptome i disfunkcije. Zasnovana je na naučnim dokazima ali stvari posmatra iz potpuno drugačijeg pravca.

  • Funkcionalna medicina omogućuje doktorima i pacijentima da zajedno rade na rješavanju uzroka bolesti. To je novi, personalizirani model dijagnoze i liječenja hroničnih bolesti. Doktori funkcionalne medicine slični su poljoprivrednciima koji stvaraju zdravo tlo za sadnice. U zdravom tlu nema štetočina, a korov ne može bujati, dakle bolest u zdravoj zemlji ne može opstati – objašnjava Mark.

U slučaju raka, ljekari funkcionalne medicine neće odbaciti terapiju zračenjem i druge konvencionalne pristupe. Ali uvijek će se upitati „šta još možemo napraviti?“.

  • Rak se javlja uslijed neravnoteže u organizmu. Veliki broj ljudi hoda okolo potpuno nesvjesni da u njima raste tumor, i vjerujem da možemo učiniti nešto da se spriječi njhov rast i održi zdrav organizam. Umjesto da ljudsko tijelo dijelimo na organe, funkcionalna medicina problemu pristupa sistematski – mora se liječiti čitav sistem, a ne simptom; uzrok, a ne bolest. To što znate naziv bolesti od koje bolujete ne znači i da znate šta tačno nije u redu s vama i šta učiniti – kaže Mark Hyman.

Klasificiranjem tumora prema mjestu gdje se pojavljuju  – pluća, jetra, mozak, grudi, debelo crijevo, itd., odvlači se pažnja sa glavnih uzročnika bolesti i nema nikakvih informacija o tome kako se kancer manifestira kod odreženog pacijenta.

  • Dvije osobe oboljele od karcinoma na različitim mjestima, možda su ga razvile iz istih razloga. Slično tome, dvije osoboe oboljele od karcinoma u istom dijelu tijela možda su ga razvile iz različitih razloga. Pacijenti s rakom prostate i jedan s karcinomom debelog crijeva mogu imati više zajedničkog nego dva pacijenta koji imaju rak debelog crijeva. Potrebno je „pogledati ispod haube“ i otkriti šta je uzrokovalo bolest – objašnjava doktor Hyman.

 

 „Izliječiti zemlju, a ne biljku“

Brojne su stvari koje mogu pridonijeti razvoju raka. Studije jasno pokazuju da način ishrane, vježbanje, misli, osjećanja, i toksini iz okoline utiču na pokretanje, rast i progresiju raka.

  • Ako ishrana bogata šećerima, nedostatak fizičke aktivnosti, hronični stres, zagađivači iz zraka i teški metali mogu uzrokovati rak, da li prehrana bogata hranjivim sastojcima i na biljnoj osnovi, pozitivne misli, bolja reakcija na stres i detoksikacija može izliječiti „baštu“ u kojoj rak buja?

 

  • Drugim riječima, potrebno je liječiti zemlju, a ne biljku. Ovo je temeljno načelo održive poljoprivrede i dobrog zdravlja. Možemo poboljšati imunološku funkciju kroz promjene u ishrani i načinu života. Možemo olakšati rad našeg sistema za detokikaciju koji uklanja kancerogene spojeve. I umjesto da dozvolimo da stres u nama izaziva negativne misli, moramo se fokusirati na misli koje će u nama izazvati sreću i uzbuđenje. Sve su to male stvari koje će donijeti prevagu u našu korist u slučaju da obolimo od kancera – savjetuje onkolog Mark Hyman.

Healthy food clean eating selection in wooden box: fish, fruit, vegetable, seeds, superfood, cereals, leaf vegetable on gray concrete background

Strategije za sprječavanje pojave i rasta raka

Kancer je rezultat neravnoteže u našem sistemu gdje se imunitet ne može boriti protiv tumora. Možemo mnogo toga učiniti da spriječimo rak da sođe do krajnje faze, i ukoliko već bolujete od raka, postoje neke stvari koje će vaše tijelo pretvoriti u neprijateljsko okruženje za ovu bolest.

ŠEĆER JE VAŠ NEPRIJATELJ: Osim što hrani stanice raka, šećer uzrokuje i dijabetes. Prosječni Amerikanac godišnje potroši 69 kg šećera i oko 66 kg brašna. Procjenjuje se da od dijabetesa boluje 1,7 milijardi ljudi širom svijeta, a do 2020. će od ove bolesti bolovati svaki drugi Amerikanac.

Kako ne biste postali dio ove crne statistike, iz ishrane izbacite slatku i prerađenu hranu, i zamijenite je svježom hranom bogatom vlaknima. Eksperiment doktora Deana Ornisha pokazalo je da je sihrana bazirana na voću i povrću za samo tri mjeseca uspjela pozitivno djelovati na gene koji se bore protiv raka, u konačnici isključujući gene koji uzrokuju rak.

IDENTIFIKUJTE PROIZVODE KOJI VAM NE ODGOVARAJU:  Broj ljudi koji su osjetljivi na gluten se povećava svake godine. Proteini pšenice za takve ljude je najjači alergen koji izaziva upalu, koji prije ili kasnije dovesti do raka ili kardiovaskularnih bolesti. Mliječni proizvodi takođe mogu da izazovu alergijske reakcije u crijevima koji ljudi obično ne primjećuju ili pripisuju stresu. Nije potrebno da idete kod alergologa da biste odgonetnuli šta vam ne prija, dovoljno je da slušate svoje tijelo.

NE IGNORIŠITE UPALU: Ova dobrambena reakcija može biti destruktivna za naše ćelije. Upalni procesi se razvijaju ne samo kod alergija ili infekcija već i u slučaju insulinske rezistencije i autoimunih bolesti. Osnova mnogih hroničnih bolesti uključujući i rak je upala.

Da biste spriječili upalne procese obavezno koristite omega 3 masne kiseline koje se nalaze u lanu ili ribljem ulju.

OBRATITE PAŽNJU NA ZDRAVLJE CRIJEVA:   Crijevna mikrobiota, odnosno skup mikroorganizama, ne utiče samo na rad probavnog i imunološkog sistema, već je povezansa svim organima našeg tijela, čak i mozgom.

Neravnoteža crijevnih bakterija može izazvati razvoj malignih tumora na bilo kojoj lokaciji. Probiotici kao kefir i jogurt, su sposobni da obnove i održe crijevnu floru u ravnoteži.

Čuvajte se toksina. Zvuči čudno, jer čak i pupčana vrpca sadrži oko tristo hemikalija, od kojih su neke toksične. To znači da je nemoguće potpuno se zaštititi od izlaganja štetnih materija. Ali, u našoj je moći da smanjimo kontakt sa pesticidima, ftalatima, teškim metalima i td…

Držite se podalje od plastične ambalaže, poluproizvoda i zagađenog vazduha u gadovima gdje je izvor svih otrova.

Uspjeh liječenja bilo koje bolesti, posebno raka, zavisi ne tokliko od profesionalnosti lekara i efikasnosti lijekova već od sopstvenih napora.

 

 „Popravite“ mozak u sedam koraka

  • Svakodnevno koristimo droge kao što su šećer, kofein i alkohol kako bismo se „liječili“ i kontrolisali našu energiju i raspoloženje. Ključno je shvatiti da je naš mozak organ koji kontroliše sve procese u tijelu, a popravljanje stanja mozga popravlja sve funkcije u tijelu. Mozak je iznimno otporan organ i može se oporaviti kad mu posvetimo dovoljno vremena i pažnje – kaže dr. Hyman.

Stvari koje oštećuju naš mozak su: previše šećera i rafiniranih ugljikohidrata, premalo dobrih masti, nedovoljno unošenje važnih nutrijenata i izloženost toksinima kao što su umjetni zaslađivači ili pak teški metali poput olova i žive. Mozak oštećuje i nedovoljno sna, nedostatak vježbe i zloupotreba alkohola i droga.

  • Tokom godina sam primijetio kako većina pacijenata ne povezuje način na koji se osjećaju sa onim šta jedu, koliko se odmaraju i spavaju, koliko vježbaju i koliko je nivo stresa u njihovim životima. Jednom kad povežete sve ovo u jednu cjelinu, promijenit ćete pristup svom zdravlju – tvrdi ovaj ljekar.

1. Jedite pravu hranu: organsku, svježu, lokalnu, neprerađenu hranu.

Ukoliko hrana na sebi sadrži barkod, vjerovatno biste je trebali izbjegavati. Ako vaša prabaka ne bi prepoznala šta je u pitanju, vjerovatno to ne biste trebali jesti.

2. Jedite dosta raznobojnog povrća i voća. Ove su namirnice bogate fitonutrijentima. Tamno, crveno, žuto i zeleno povrće i voće sadrži moćne antioksidanse koji imaju antiupalna, detoksicirajuća dejstva koja hrane mozak i daju mu energiju. Uživajte u voću poput borovnica i povrću kao što su kelj, špinat i blitva.

3. Birajte “dobre” ugljikohidrate. Umjesto tjestenine, čipsa, sladoleda i čokolade radije izaberite grahorice, cijele žitarice, sjemenke i orašaste plodove.

Da biste imali zdrav mozak, morate imati zdrava crijeva!

4. Jedite dosta dobrih masnoća. Jedite namirnice poput masne ribe, avokada, kokosovog ulja. Čak 60 posto našeg mozga sačinjeno je od DHA, omega 3 masnih kiselina koje primjerice možemo dobiti iz algi i ribe.

5. Proteine jedite uz svaki obrok. Ljudskom je tijelu potrebno oko 30 grama proteina po obroku kako bi napravilo i nahranilo mišiće. Kad izgubimo mišiće, brže starimo, a proteine bi trebalo konzumirati uz svaki obrok, savjetuje ovaj ljekar.

6. Prestanite trovati svoj mozak. Iz prehrane eliminišite šećer, trans masti, aditive i prezervative koji truju naš mozak i remete prirodnu biohemijsku postavku.

Ako to nije prava hrana i ima etiketu, nemojte je jesti.

7. Suplementirajte vitamine i minerale. Obratite pažnju na visokokvalitetni magnezij, vitamin D3, omega 3 masne kiseline, probiotike, folnu kiselinu, B6 i B12, koji su ključni za održavanje zdravlja.

 

 

Komentari

komentara