Pozdrav suncu – majka svih joga: Isprobajte vježbe koje bude duh i tijelo

Jutarnja vježba “Pozdrav Suncu” smatra se majkom svih joga , a osmišljena je da bi probudila duh i tijelo.

Ukoliko ovim vježbama započnete dan, odmah ćete dovesti svoju energiju u radno stanje. Popraviće vam se raspoloženje, proradiće cirkulacija, a upornim vježbanjem dobićete gipkost, pokretljivost zglobova, poboljšaćete disanje i pomoći ćete svim unutrašnjim organima da bolje funkcionišu.

Za samo 15 minuta koliko bi trebalo da odvojite vremena svako jutro nakon buđenja, popravićete raspoloženje i biti puni elana za svakodnevne obaveze.

Najbolji efekat je praktikovanje u vrijeme izlaska sunca i to tako da budete licem okrenuti prema istoku. Preporučuje se da vježbu ponavljate 12 puta.

Riječ je o dinamičnom slijedu asana, položaja u jogi koji zagrijeva tijelo i budi ga, smiruju um, poboljšava cirkulaciju, jača kičmu i mišiće, poboljšava rad pluća, probave i cijelog endokrinog sistema, jača srce, daje snagu i dugovječnost.

Prema stručnjacima za jogu, svaki ‘pozdrav Suncu’ počinje i završava se u položaju kojeg zovu ‘samasthiti’ – s rukama sklopljenima kao za molitvu i to u visini srca.

Svaki završetak slijeda asana predstavlja savršen krug, ciklus koji se ponavlja.

Najpoznatija vježba joge – Surya Namaskar – radi se kada izlazi sunce, ima mističan i simboličan karakter i donosi brojne zdravstvene dobrobiti.

U mnogim kulturama svijeta sunce je simbol svjesnosti, duhovnosti i vitalnosti.

U Indiji sunce (Surya) odavno se smatra simbolom zdravlja i prosperiteta.

„Pozdrav suncu“ predstavlja odličan trening za cijelo tijelo – rastezanje, razgibavanje i zatezanje mišića, kao i sjajnu vježbu za gubljenje težine. Tu su, takođe, brojne zdravstvene dobrobiti koje prevazilaze fizički nivo, a rezultat je smirivanja uma i njegovo dovođenje u meditativno stanje.

Rig Veda kaže: “Sunce je duša svih pomičnih i nepomičnih bića”.

U gradovima Indije stotine ljudi se u zoru okuplja vani i s poštovanjem rade pozdrav suncu, izgovarajući posebne mantre.

Smatra se da onaj tko radi pozdrav suncu na taj način odaje poštovanje unutrašnjem i vanjskom suncu – centralnoj kreativnoj sili univerzuma, koja se prema jogi također manifestira i u tijelu čovjeka.

Prema tradiciji, pozdrav suncu se izvodi u zoru, licem prema izlazećem suncu.

Surya Namaskar ima 12 položaja i svaki položaj ima određenu mantru koja proslavlja jednu od odlika sunca.

Surya Namaskar ima brojne dobrobiti za zdravlje:

poboljšava probavu

pomaže kod zatvora i nadutosti trbuha

jača trbušne mišiće

čisti pluća

pomaže eliminaciji toksina iz organizma

smiruje živčani sustav

poboljšava pamćenje

poboljšava san

normalizira rad endokrinih žlijezda, pogotovo štitnjače

poboljšava ten

smanjuje masnoću u tijelu

poboljšava fleksibilnost mišića i kičme

daje snagu i dugovječnost

Kako se radi vježba

Prema tradiciji, pozdrav suncu se radi u zoru, licem prema izlazećem suncu. Surya Namaskar ima 12 položaja koji se izvode u neprekinutom slijedu. Svaki položaj prirodni je nastavak onog prethodnog, istežući tijelo na različite načine, uz ritmično svjesno disanje.