Povrćem i čašicom vina do duboke starosti: Najstariji čovjek na svijetu umro u 113. godini

Frančesko Njunjez Olivera čitavog života je živio u rodnoj Španiji gdje je uspio sačuvati živu glavu tokom oba svjetska rata i Francovu diktaturu. Umro je prošle sedmice, i ušao u istoriju kao najstariji čovjek na svijetu. Imao je impresivnih 113 godina. Tvrdio je da tajna njegove dugovječnosti leži u ishrani od povrća i čaši crvenog vina koje je pio svaki dan.

Frančesko Olivera

Kako piše Daily Mail, Olivera je rođen i odrastao u jugozapadnoj Španiji, gdje je čitavog života uzgajao vlastito povrće. Njegova porodica šaljivo kaže da je nešto sigurno bilo u vodi koju je Olivera pio, jer je čak 32 ljudi u iz njegovog sela doživjelo preko 90 godina.

Daily Mail piše da su Španci među najdugovječnijim narodom u Evropi, što duguju zdravoj mediteranskoj ishrani. Mediteranska ishrana se temelji na povrću, nezasićenim mastima i povremenom čašom crvenog vina.

Istraživanje iz 2013. godine, koje je proveo Univerzitet u Barceloni pokazalo je da mediteranska ishrana doprinosi zdravlju srca, a to tog zaključka su došli nakon što su proveli testiranje nad 7000 Španaca koji su pet godina praktikovali mediteransku ishranu. Nakon prelaska na ovu dijetu, njihov rizik od obolijevanja od srčanih bolesti je opao za 30%.

I dok je crveno vino važan aspekt mediteranske ishrane, doktorica Sintija Sass kaže da je tajna zdravlja u umjerenosti – žene bi trebale piti 1.5 dl crvenog vina dnevno dok se muškarcima preporučuje dupla doza.

Antonia Olivera, Frančeskova kćerka kaže da je njen otac žitavog života bio zdrav: uprkos činjenici da je doživio 113 godina, Frančesko je u bolnici bio samo dva puta. Rijetko kada su ga mučili bolovi ili ozbiljne zdravstvene tegobe, a sve do 107. godine, dane je provodio šetajući svojim povrtnjacima gdje je ubirao plodove koje je kasnije jeo.

  1. godine, Frančesko je španskim novinarima rekao da želi da živi što duže, iako većina njegovih prijateljima nije među živima.

– Znam da sam star, ali se tako ne osjećam – rekao je tom prilikom.

(D.K.)