POVRĆE ZA HLADNE DANE: EVO ŠTA MOŽETE POSIJATI I POSADITI PRED ZIMU

Decembarska sjetva znači produženje sezone, ali osigurava i ranu proljećnu proizvodnju.

Možemo sijati razno povrće i cvijeće. Dio vrsta se može posijati direktno napolju, dok će drugima biti potrebno obezbijediti zagrijan prostor.

Kratko dnevno osvjetljenje, niske temperature i mogućnost zagrijavanja će odlučiti o izboru biljnih vrsta. Kod sjetve na otvorenom potrebno se prilagoditi vremenskim uslovima i području.

Njome možemo dobiti ranu proljećnu berbu povrća, dok će cvijeće procvjetati nekoliko sedmica ranije od onog posijanog tokom proljeća.

Povrće za hladne dane

Od povrtlarskih vrsta pogodne su one koje dobro podnose hladnoću i niču na nižim temperaturama. U toj grupi su: bob, crveni luk, bijeli luk, zelena salata, špinat, blitva, grašak, rotkvice, cikla.

Bob posijan u ovom mjesecu daje berbu već u maju. Njegov razvoj će biti pod direktnim uticajem vremenskih uslova kada ga sijemo na otvorenom. Ovaj termin je pogodan za južne krajeve, ali i kontinentalne kada je zima blaga. Kako bi ga dodatno zaštitili, potrebno je usjev prekriti agroplatnom ili prirodnim materijalom. U hladnijim godinama može se proizvesti rasad koji kasnije sadimo na stalno mjesto.

Koje biljke zaštititi agrotekstilom od niskih temperatura i mraza

Crveni i bijeli luk se na kontinentu i planinskim područjima u ovom terminu sade u zatvorenim objektima i to će obezbijediti rani mladi luk.

Intenzitet rasta odrediće poštovanje plodoreda, temperatura, kvalitet zemljišta i intenzitet svjetlosti.

Lisnato povrće je veoma zahvalno za sjetvu tokom zime. Zelena salata će biti odličan izbor. Trebate znati da se crvene sorte odlikuju jačim gorkim okusom, dok su zelene nešto slađe. Ako volite jače okuse za vas su rikola i gorušica. Blitva je veoma otporna i vani može izdržati dok temperatura ne padne ispod minus četiri stepena Celzijusova. Kako bi preživjela potrebno ju je zaštititi. Špinat je prava riznica vitamina i minerala.

Rotkvice će u ovom periodu zahtijevati dodatno osvjetljenje, piše Agroklub.

Sjetva cvijeća

Mnoge cvjetne vrste se odlikuju sporim klijanjem, nicanjem i sporim početnim rastom.

Uobičajenom sjetvom u proljeće biljke svoju punu ljepotu dostignu u avgustu i krajem ljeta. Kako bi produžili sezonu najbolje je obaviti što raniju sjetvu. To je posebno važno kod vrsta koje zahtijevaju stratifikaciju.

Sjeme petunije niče teško i neravnomjerno. Iznikla matična biljka može da se iskoristi za dobivanje reznica za nove. Za sjetvu eustome najbolje je odabrati kraj novembra i početak decembra, jer cvjeta pola godine poslije sjetve. Dug period do cvjetanja karakterističan je i za gerber.