Povećajte želju za seksom: 5 PRIRODNIH LIJEKOVA ZA JAČANJE LIBIDA

Oni koji vjeruju u moć afrodizijaka tvrde da različita hrana, pića, lijekovi, trave i arome mogu povećati seksualno uzbuđenje i samu želju. Neka od tih vjerovanja samo su mitovi ili pogrešna shvaćanja.  Stoga, naučnici i nutricionisti ispitali su svojstva brojnih namirnica za koje se vjeruje da pojačavaju libido i sastavili popis onih koje su se pokazale dostojnima imena afrodizijak.

Riječ libido znači ‘seksualna želja’. Ova urođena energija svoju snagu crpi iz naših bioloških potreba, te ima veliki uticaj na snagu bračne veze. U mjeri u kojoj su partneti zdravi i u kolikoj se mjeri zdravo hrane, toliko im je jak i zdrav seksualni život.

Prema riječima Geralda Weeksa, direktora Odsjeka za bračnu i porodičnu terapiju s Univerziteta u Las Vegasu, preko 25% svih Amerikanaca, ili jedna trećina žena i petina muškaraca pati ili do slabog libida ili hiperaktivne seksualne želje (HSD). Na tržištu postoji više vještačkih proizvoda koji povećavaju seksualnu želju. U prirodnoj apoteci se takođe mogu pronaći određene biljke s identičnim dejstvom.

Slijedi lista 5 prirodnih namirnica koje jačaju libido:

 1. Chia-sjemenke

Samo jedna čajna kašika chia-sjemenki sadrži 5 grama vlakana, 3 grama proteina, 2282 mg Omega-3 i 752 mg Omega-6 masnih kiselina. Pisac i kuhar, Christina Pirello, je u članku objavljenom na portalu The Huffington Post napisala slijedeće: „S nutritivne strane, obična čajna kašika ovih sitnih, drevnih sjemenki je ravna koktelu sačinjenom od lososa, špinata i ljudskog hormona rasta. Pored Omega-3 i 6 kiselina, proteina, kalcijuma, željeza, cinka, vlakana i antioksidansa, chia-sjemenke će vam osigurati veliku izdržljivost, popraviti cirkulaciju i poboljšati  vaše seksualno zdravlje i želju“.

 2. Jezgrasto voće

Jezgrasto voće (orah, lješnjak, indijski i brazilski orah, badem, kesten, mak, kikiriki) su bogati argininom, amino-kiselinom  koja poboljšava cirkulaciju krvi u genitalnu oblast. Oni su sjajan izvor zdravih msati, Omega-3 masnih kiselina koje su neophodne za dobro zdravlje krvožilnog sistema. Dokazano je da Omega-3 kiselina popravljaju opće raspoloženje, smanjuju iritabilnost i uspostavljaju hormonsku ravnotežu.

 3. Sjemenke bundeve

Bundevine sjemenke su izvanredna grickalica, a pritom sadrže nekoliko sastojaka koji jačaju libido. Bundeva sadrži velike količine cinka, koji muškarcima pomaže pri pomanjakanju testosterona. Ona sadrži velike količine vitamina B-kompleksa, kao i vitamine C, D, E i K. Bundeva je bogata i kalcijumom, magnezijumom, niacinom i fosforom, koji pomažu jačanju seksualne želje.

4. Artičoka

Drevni Rimljani su vjerovali da jedenje artičoke vodi ka vječnom životu te da je ona jak afrodizijak. Artičoke sadrže pantotensku kiselinu, što dovodi do poboljšanja ljubavnog života.Christina Pirello je napisala: “Regulišući rad gušterače, artičoke regeneriraju i jetru koja upravlja radom nervnog sistema. To znači da konzumiranje artičoki poboljšava našu osjetljivost na vanjske podražaje. A veća osjetljivost na podražaje znači i bolji seksualni život.“

 5. Maca

Ova južnoamerička biljka, poznata kao ‘Ginseng s Anda’, pomaže jačanju libida kod muškaraca i žena. Naučni časopis ‘The Asian Journal of Andrology’ je 2001. godine objavio istraživanje koje potvrđuje da maca poboljšava kvalitet sjemene tekućine, pokretljivost i broj spermatozoida kod muškaraca. Studija objavljena u medicinskom časopisu Menopause je utvrdila da maca popravlja seksualnu disfunkciju kod žena koje su prošle kroz menopauzu.