Postoji veoma dobar razlog: OVAJ HOTEL SA 10.000 SOBA NIKADA NIJE IMAO NIJEDNOG GOSTA!

Izgradnja najvećeg hotela na svijetu nazvanog “Prora” počela je prije više od 80 godina, na njemačkom ostrvu Rugen, u Baltičkom moru.

Hitler je želio monstruozno odmaralište na plaži, kakvo svijet nikada ranije nije vidio. Ujedno je želio da se odmaralište u slučaju rata pretvori u vojnu bolnicu. Takođe je insistirao da ima bioskop, pozorište, pristanište za brodove gostiju i koncertnu dvoranu koja može da primi 20.000 ljudi.

Iza izgradnje “Prore” stajao je i plemenit cilj, planirano je da se obezbijedi pristupačan odmor za prosječnog radnika. Dizajnersko rješenje, koje je napravio arhitekta Klemens Kloc pod nadzorom glavnog nacističkog arhitekte Alberta Špira, osvojilo je nagradu na Svjetskoj izložbi u Parizu 1937.

Izgradnja je započeta 1936. godine, a prekinuta je 3 godine kasnije, zbog početka rata. Na lokaciji je bilo zaposleno skoro 9.000 radnika, a sve najveće građevinske kompanije Rajha bile su uključene u projekat.

Hotel ima 10.000 soba koje mogu da prime 20.000 gostiju. Podijeljen na 8 stambenih blokova i prostire se na 4,5 kilometara, hotel je izgrađen na oko 150 metara od pješčane plaže. Sve sobe su bile iste veličine, sa 2 kreveta i pogledom na more.

Godine 1939. počeo je rat, pa su svi radnici prebačeni na rad u Hitlerove ratne fabrike. Nedovršen, najveći hotel na svijetu, nikada nije primio ni jednog gosta.
Tokom rata korišćen je kao izbjeglički kamp za mnoge ljude iz Hamburga, a kasnije i za izbjeglice iz Istočne Njemačke. 1945. ruska vojska je preuzela kontrolu nad ostrvom i uspostavila vojnu bazu. Tu su ostali godinu dana, zauzimajući 5 blokova odmarališta. Tokom svog boravka, Sovjeti su skinuli sav upotrebljiv materijal sa zgrada. 1950. vojska Istočne Njemačke je obnovila je neke od uništenih zgrada.

Posle ovoga, odmaralište je služilo za mnogo stvari, samo ne kao hotel. Bila je to vojnotehnička škola, omladinski dom, kamp za azilante i na kraju muzej i diskoteka.
Vrijeme će pokazati da li će ovaj “Kolos”, kako ga naziva lokalno stanovništvo, ikada dostići svoj puni potencijal i poslužiti kao hotel za 20.000 gostiju.