Postoji pet vrsta zagrljaja: KAKO VI GRLITE SVOGA PARTNERA?

Ljubav iskazujemo na različite načine: riječima, poljupcima, zagrljajima… Potreba da zagrlite nekoga može da znači da gajite romantična osjećanja prema toj osobi, da želite da joj pružite sigurnost i podršku ili može biti znak prijateljstva. Stručnjaci za partnerske odnose objašnjavaju koje to vrste zargljaja postoje i šta one zapravo znače.

Bočni zagrljaj
Bočni zagrljaj nastaje kada se dvije osobe zagrle oko struka ili samo spuste ruke na ramena druge osobe. Obično osobe stoje jedna pored druge, jedna koristi lijevu ruku, a druga desnu kako bi se zagrlili. Ovaj zagrljaj znači da vi niste dovoljno prisni. Češće se susreće između poznanika, nego između prijatelja ili ljubavnika jer je pristupačniji za ljude koji nisu bliski.

Prijateljski zagrljaj
Ovo je “tradicionalan” zagrljaj, kada se dvije osobe grle dodirujući grudni koš, a istovremeno odaljavajući karlice. Udaljenost između dvije karlice stvara prostor između dvije osobe, pa se u takvom zagrljaju ništa ne tumači kao intimnije ili romantično, već je zagljaj isključivo prijateljski.

Grljenje s leđa
U zaivsnosti od toga na koji način se izvodi, ovakav zagrljaj se uglavnom dešava između ljubavnika ili između roditelja i djeteta. Ako je u pitanju partnerski odnos, jedna osoba stoji iza druge i prednjim dijelom tijela dodiruje njena leđa, dok istovremeno obavija ruke oko vrata ili ramena te osobe.

Kad je u pitanju odnos između roditelja i djeteta, roditelj može da čučne i da s leđa obavije djetetu ruke oko ramena i da ljulja dijete u stranu ili da ga jednostavno drži. Ovaj zagrljaj je i znak da roditelj pruža podršku svom djetetu. Stručnjaci takođe smatraju da ova vrsta zagrljaja može da poveže partnere jer ostaju jedno drugom fizički blizu i gledaju istu stranu, piše mindbodygreen.com..

Zagrljaj oko struka
Ovo je intiman i romantičan zagrljaj koji pruža mogućnost nekome od partnera da preuzme dalju inicijativu, bilo da su u pitanju samo poljupci ili se*s. Podrazumijeva da partneri stoje jedan naspram drugog i da obaviju ruke jedno drugom oko struka.

Medvjeđi zagrljaj
Ovaj zagrljaj spada u običan zagrljaj, ali podrazumijeva da su partneri mnogo bliži jedno drugom, čvršće i duže se grle. Naziva se i “ljubavnim pokrivačem” kada dvije osobe leže tako da jedna osoba leži iznad druge. Stručnjaci za intimne odnose kažu da zagrljaj medvjeda pruža toplinu i sigurnost. Takođe, pomaže kod aktiviranja parasimpatičkog nervnog sistema koji nas dovodi u stanje mirovanja.