Postoji 6 tipova gojaznosti; za svaki od njih postoji i receptura za mršavljenje!

Danas postoje brojni načini da se oslobodimo viška kilograma i lako možemo pronaći stotine studija i hiljade savjeta. Međutim, problem je što određena metoda može biti od koristi jednoj osobi, a potpuno beskorisna drugoj. To se dešava jer svi imamo različitu tjelesnu građu, pa je zato shvatanje kako se naše tijelo goji ključno za efikasno i bezbjedno mršavljenje.

Istraživanjem različitih tipova gojaznosti, došlo se do zaključka da postoji 6 tipova zavisno od toga gdje se nakuplja tjelesna masnoća. Zavisno od toga kakav tip tjelesne masnoće imate, postoje i različiti načini da je se uspješno otarasite.
1. Masnoća u gornjem dijelu tijela

Foto: brightside.me
Ovaj tip masnoća se nakuplja ako unosite više kalorija nego što sagorite, što znači da je glavni razlog prejedanje i neaktivnost.

Kako da je se riješite:

– Radite aerobne vježbe jer se ove masnoće pojavljuju usljed manjka fizičke aktivnosti. Hodajte, trčite ili plivajte najmanje 30 minuta svakog dana.

– Prestanite da konzumirate prerađeni šećer i zaboravite na zaslađene napitke. Slatka hrana i pića neće vas učiniti sitim, a unijeti ćete mnogo nepotebnih kalorija.


2. Masnoća u donjem stomaku

Neki od razloga za nagomilavanje masnoće u ovom dijelu tijela jesu stres, depresija i anksioznost.

Kako da je se riješite:

– Izbjegavajte stres i naučite da se opustite. Hormon stresa kortizol čini da se salo nakuplja u stomaku, zato je dobra opcija da meditirate ili radite vježbe disanja.

– Konzumirajte zeleni čaj. On je sjajni sagorjevač masti. Topla šolja zelenog čaja jeste i dobar način da se smirite kada vam je potrebno.

3. Masnoća u donjem dijelu tijela

Jedan od razloga zašto su vaša bedra značajno veća od ostatka tijela može biti višak glutena u vašoj ishrani. Ako niste zadovoljni veličinom donjeg dijela vašeg tijela, možete pokušati sa ishranom bez glutena.

Kako da je se riješite:

– Hodajte uzbrdo i uz stepenice. Tako ćete sagorjeti masnoću na bedrima i oblikovati noge.

– Ne preskačite doručak. Ako ne pojedete doručak kako biste pokrenuli metabolizam ujutru, bićete gladniji u toku dana i konzumiraćete više hrane.

4. Nadut stomak

Prekomjerno konzumiranje alkohola utiče na rast stomaka, pa počnite da brojite pića kao želite ravan stomak.

Kako da ga se riješite:

– Smanjite alkohol jer većina kalorija iz njega završi kao salo na stomaku. Takođe, izaziva i mnoge druge zdravstvene probleme.

– Podijelite obroke na manje porcije i jedite češće. To će ubrzati vaš metabolizam, dati vam više energije, a vaš stomak će biti sve manji i manji nakon svakog obroka.

5. Masnoća u donjem dijelu tijela, uključujući i donje dijelove nogu

Ovaj problem se obično javlja kod žena koje imaju problem sa venama ili u trudnoći, pa noge izgledaju otečeno.

Kako da ga riješite:

– Smanjite unos slane hrane jer ona dovodi do zadržavanja tečnosti u organizmu.

– Ne sjedite bez pomjeranja duže od 30 minuta, ustanite i prošetajte. Ako ste u prilici, ležite sa podignutim stopalima kako biste spriječili nakupljanje tečnosti u donjim dijelovima nogu.
6. Veliki stomak sa masnoćom u gornjem dijelu tijela

Glavni razlog je neaktivnost, pa ako vam salo na stomaku i leđima smeta, odmah počnite da vježbate.

Kako da ih se riješite:

– Spavajte dovoljno. Poremećaj sna može da dovede do promjena u homonima, povećanog apetita i dobijanja kilograma usljed čega će se stvarati salo na stomaku i leđima.

– Jedite više hrane bogate vlaknima. Ovo će smaniti apetiti, apsorpciju kalorija iz hrane i učiniti da vaš struk i leđa izgledaju mnogo bolje.

VRLO BITNO ZA SVE TIPOVE:
Važno je da zapamtite da će zdrava ishrana i aktivni način život imati pozitivne efekte na vaše tijelo, bez obzira na tip figure.